Rusko vypustí superponorku, rozkazy jej bude dávať len Putin. Západ má strach
21 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Rusko sa chystá predstaviť svoju najnovšiu ponorku, ktorá by mala byť najdlhšia na svete. Ponorka Belgorod by mala niesť šesť jadrových podmorských dronov typu Poseidon. Odborníci sa obávajú, že Rusko vedie v závode o najmodernejšie a najničivejšie podmorské zbrane.


Ruský prezident Vladimir Putin už skôr vychvaľoval jadrové podmorské drony s označením Poseidon. Podľa ruských médií by mali byť schopné neobmedzeného dosahu s rýchlosťou cez 200 kilometrov za hodinu. Populárno náučný časopis Popular Mechanics o Poseidone hovorí ako o "torpéde apokalypsy", ktoré by malo byť schopné zničiť mestskú aglomeráciu vyvolaním cunami.

Odborníci sú trochu skeptickí, o všetkých týchto deštruktívnych schopnostiach torpéda a poukazujú na to, že to môže byť do určitej miery len nástroj ruskej propagandy, vzhľadom k tomu, že drony sú stále vo vývoji.

Avšak, hrozbu dronov ani nepodceňujú a priznávajú, že vďaka nim môže Rusko viesť v podmorských pretekoch v zbrojení.

Spravodajské služby zvlášť trápi údajná schopnosť podmorského drona sa vyhnúť  obrane NATO a zasiahnuť miesta, námorne základne alebo lietadlové lode v Európe alebo na východnom pobreží Ameriky.

"V podstate máme čo do činenia s ruskou ponorkou, ktorú možno len ťažko odhaliť, ktorá vypúšťa dron, ktorý je obtiažny zacieliť, ktorý je vybavený nukleárnou hlavicou," povedal v marci americkej stanice CNBC anonymný zdroj z amerických spravodajských služieb s tým, že Rusi majú ambície použiť autonómne nukleárne drony ako odvetný nástroj, ak budú ich schopnosti vypustiť nukleárne zbrane neutralizované počas vojny.

Americké spravodajské služby veria, že drony typu Poseidon by do ruského námorníctva mali byť dodané v roku 2027. Ruský prezident by bol rád, keby to bolo ešte skôr a to už budúci rok.

Podľa britského serveru Daily Mail má Belgorod, ktorý by v pondelok mal vyplávať na arktické pobrežie Ruska, niesť osem nepomenovaných podmorských plavidiel, ktoré môžu mapovať dno oceánov či byť nasadené k sabotovaniu podmorských elektrických a internetových káblov. Masívna ponorka má mať tiež pripevnenú menšiu ponorku pre 25 ľudí, ktorá môže byť použitá pre výskumné, záchranné a špeciálne vojenské operácie.

Dr. Sidhartu Kaushal z Royal United Services Institute oznámil Daily Mail, že Belgorod pôsobí ako nástroj pre tajné spravodajské operácie než ako konvenčné ponorka. Tomuto dojmu silne nahráva fakt, že ponorka sa nebude zodpovedať a prijímať rozkazy od normálneho vedenia ruského námorníctva, ale priamo od samotného Putina.

Americké a britské sily priznávajú, že zatiaľ nemajú žiadne autonómne podmorské autonómne plavidla ako dron Poseidon. Britské sily podľa britského denníka Sunday Times pripravujú nepomenované podmorské plavidlo, ktoré by malo byť schopné loviť nepriateľské ponorky nepretržite po tri mesiace.

Chris Parry, bývalý admirál v dôchodku, ktorý pôsobí ako strategický poradca, varuje, že Veľká Británia "skôr nasleduje kapelu než že by bola vedúca". Obáva sa, že Poseidon zmení celý podmorský priestor na viac nepriehľadným a zamedzia tomu, aby ho ponorky používali k prieskumným operáciám.