Rusko sa plánuje vyzbrojovať s novými atómovými ponorkami Borej-K
20 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruské ministerstvo obrany sa zaoberá projektom novej jadrovej ponorky triedy “Borej”   generácie “K”, ktorý má byť vyzbrojený najmodernejšímí raketami ruskej vojenskej obranny.







“Ruské Ministerstvo obrany sa zaoberá možnosťou vybudovať dve vylepšené ponorky triedy Borej, ktoré budú vybavené balistickými raketami dlhého doletu namiesto súčasných klasických balistických rakiet. Ak sa prijme definitívne rozhodnutie o tomto projekte, ponorky budú vyrábané v rámci inovovaného projektu Borej-K a dodané by mohli byť už v roku 2027“, uviedol nemenovaný zdroj ministerstva.Informáciu priniesla ruská spravodajská agentúra TASS, ktorá priznala, že nie je schopná v tejto chvíli oficiálne potvrdiť tieto informácie, ale považuje ich za dôveryhodné.

Nord Stream 2 bude meškať. Môžu za to USA?
Západné štáty oficiálne vyjadrili svoj odpor k projektu tým, že sa boja o záujmy Ukrajiny. Dôvodom môže byť to, že Spojené štáty mienia dodávať svoj kvapalný plyn do Európy, píše francúzsky denník Le Monde. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý


V súčasnosti má Rusko tri ponorky triedy Borej - Yuri Dolgorukij (Severná flotila), Alexander Nevsky a Vladimir Monomach (Pacifická flotila). Okrem toho, tri ponorky modernizovanej triedy Borej-A s názvami Kňaz Vladimir, Kňaz Oleg a Generalissimus Suvorov, ktoré teraz prechádzajú prvými skúškami a vo výstavbe sú štyri ďalšie ponorky tejto triedy. Armádne námorníctvo  plánuje do roku 2027 vybaviť svoje flotily štrnástimi ponorkami tejto triedy.

Rusko má v súčasnej výzbroji ďalšie dva typy ponoriek na riadené strely s označním Projekt 949A Antey a Projekt 885 Yasen s jeho modernizovanejšou verziou Projekt 885M Yasen-M.