Aj NATO je súčasťou problému, ktorý na svet vrhá atómový tieň
20 | 04 | 2019 I Roman Suchý

V poslednej dobe sa NATO zmenilo z obranného spojenectva na "jadrovú alianciu", pre ktorú už nie je použitie zbraní hromadného ničenia extrémnym opatrením, píše nemecký Mittelbayerische Zeitung.


Vďaka tomu je spoločenstvo súčasťou problému, ktorý bráni vytvoreniu všeobecnej bezpečnosti vo svete. Ten sa nikdy nepodarí dosiahnuť, ak sa Rusko a NATO budú na seba navzájom zameriavať jadrové zbrane.

Zakladajúci dokument o vytvorení NATO neuvádza informácie o nasadení jadrových zbraní v krajinách, ktoré sú členmi aliancie. Každá krajina má právo na vlastné rozhodnutie - Dánsko, Nórsko a Španielsko zakázali použitie jadrových zbraní v čase mieru, zatiaľ čo Island a Litva to odmietli.

Ak si krajina neželá byť zapojená do jadrových aktivít NATO, môže sa tiež stať signatárom Zmluvy o zákaze jadrových zbraní OSN. Tento fakt je dôležitý najmä pre päť krajín: Nemecko, Belgicko, Holandsko, Taliansko a Turecko. Tie v rámci "jadrového zdieľania" poskytujú svoje územie, personál a nosné systémy pre atómové zbrane Spojeným štátom americkým. Zo "zdieľania" je možné vycúvať a zároveň zostať dôveryhodným členom NATO. Grécko si zvolilo tento postup v roku 2000 a Kanada už v roku 1984.

KOMMERSANT: Moskva navrhla Washingtonu vylúčiť možnosť jadrovej vojny!
Rusko ponúklo Spojeným štátom, aby uzavreli dohodu o vylúčení možnosti jadrovej vojny, ale nikdy nedostala odpoveď, oznámil denník "Kommersant" s odkazom na informované zdroje. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý


"Kým budú existovať jadrové zbrane, bude NATO jadrovou alianciou," povedala v roku 2010 bývalá ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Hillary Clintonová. Reagovala tak na "pokus" bývalého nemeckého ministra zahraničia Guida Westerwelleho, ktorý sa snažil o stiahnutie amerických zbraní hromadného ničenia z územia Európy.

Tým Spojené štáty definovali NATO ako jadrovú alianciu, upozorňuje autor. Pred tým to bola organizácia, ktorá bola založená na obrannom princípe a jadrové zbrane boli pre ňu poslednou možnosťou. Po summite, ktorý sa konal v Bruseli v roku 2018, začali členovia aliancie vystupovať jednotne za koncept jadrovej aliancie.

Kým NATO zostane jadrovou alianciou, jadrové zbrane budú naďalej existovať - táto veta Hillary Clintonovej vyvoláva dilemu. Tu sa stáva zrejmým, že aj NATO je súčasťou problému, zdôraznil autor: "Je nemožné dosiahnuť spoločnú bezpečnosť, ak Rusko a NATO na seba mieria jadrovými hlavicami. Už viac ako 70 štátov odmietlo jadrové zastrašovanie ako neľudský politický a vojenský prostriedok. Namiesto toho sa spomínané krajiny podieľajú na zmluve, ktorá je za zakázanie jadrových zbraní."