Telegraph: Rusko nasadí na obranu svojho arktického severu S-400
19 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Rusko zavedie najnovšie komplexy S-400 v Arktíde, aby sa chránilo pred všetkými typmi hrozieb, vrátane amerických jadrových bombardérov, uviedol britský denník The Daily Telegraph. Systémy protiraketovej obrany a vojenské jednotky musia chrániť Severnú námornú cestu do Ázie v pozadí zvýšenej pozornosti NATO k arktickej oblasti.


Rusko zavedie najmodernejšie protilietadlové rakety v Arktíde, aby sa ochránilo pred hrozbami, vrátane proti americkým jadrovým bombardérom, uvádza britský denník The Daily Telegraph.

Ako bolo uvedené v článku, komplexy S-400, ktoré sú schopné zostreliť lietadlá a rakety na vzdialenosť až 400 km, budú do konca roka 2020 rozmiestnené na arktickom pobreží Ruska a taktiež na blízkych ostrovoch. Pre jednotky protivzdušnej obrany sa buduje nová infraštruktúra, keďže Rusko začalo opäť vyvíjať vojenskú prítomnosť v regióne, kde sa od čias studenej vojny nezasahovalo.

Najnovšie systémy protiraketovej obrany budú rozmiestnené v Arktíde aby ochránili Severnú morskú trasu do Ázie, ktorú Rusko buduje na pozadí globálneho otepľovania a topenia arktického ľadu. To sa každým rokom zrýchľuje.

Štedrosť darov na Notre-Dame budí nevraživosť. Žlté vesty a odbory sa búria
Závratná výška darov, ktoré prisľúbili jednotlivci aj spoločnosti na obnovu parížskej katedrály Notre-Dame po ničivom požiari, vyvolala vo Francúzsku diskusiu o "selektívnej štedrosti". Čítať ďalej
19 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Vladimír Putin minulý týždeň oznámil novú rozvojovú stratégiu pre Arktídu a poznamenal, že priemerné teploty v polárnom regióne rastú rýchlejšie ako vo zvyšku sveta. Povedal tiež, že Rusko tento rok pustí na vodu tri jadrové ľadoborce a ponúkne daňové stimuly, aby na sever prilákalo investorov.

V utorok bolo navyše oficiálne oznámené, že na Jamale bude vybudovaný námorný prístav, ktorý bude napojený na systém železníc.

V článku sa ďalej uvádza, že ruská armáda stavia severnú obrannú líniu, vytvára novú arktickú jednotku a rekonštruuje základne sovietskej éry na polárnych ostrovoch akými sú napríklad Nová zem či Zem Franza Josefa.

Začiatkom tohto mesiaca boli zástupcovia televíznych staníc dopravení na Severnú základňu na Kotolnom ostrove, kde je umiestnených 250 vojakov. Na ostrove sa taktiež nachádzajú aj rakety stredného doletu "Pancier".

Po cvičení Trident Juncture v Nórsku, za účasti britskej armády spolu s ďalšími členmi NATO, ktorí sú na pozorovacích misiách, pokračovali jednotky v realizácii výcvikových manévrov v Arktíde. Nedávno, v marci, vykonala svoje cvičenia aj Kanada.

Vo februári britský minister obrany Gavin Williamson oznámil, že Londýn pošle vojakov na cvičenie v Nórsku a poslal lietadlá do Arktídy na sledovanie ponoriek.

Počas Arktického fóra, ktoré sa konalo minulý týždeň, praktizovali ruské stíhačky MiG-31 zachytenie bombardérov simulujúcich útok na ostrov Wrangel v Čukotskom mori. Teraz sa na severe umiestni komplexy S-400.

V prípade veľkého konfliktu plánovali americké sily udrieť na priemyselné centrá centrálnej časti Ruska cez Arktídu, oznámil generál vo výslužbe Ajtech Bižev ruskému denníku Izvestija. Spomenul si na tajnú operáciu "Giant Lance" z obdobia studenej vojny, kedy Richard Nixon poslal v roku 1969 strategické bombardéry cez Arktický oceán v snahe "postrčiť" Sovietsky zväz a severný Vietnam na rokovanie. Tento krok bol súčasťou "šialenej teórie", ktorá mala prinútiť Moskvu, aby verila, že Nixon je dostatočne šialený na to, aby začal jadrový úder ak odmietnu požiadavky Spojených štátov.

Sovietske lietadlá a systémy protivzdušnej obrany sa dokázali stretnúť s americkými bombardérmi tisíc kilometrov od pobrežia, povedal Bižev. "Teraz sa naša krajina vracia k podobnému konceptu obrany," verí generál vo výslužbe.

Rusko stále častejšie registruje prieskumné lety NATO v Arktíde, vrátane amerických ťažkých bezpilotných lietadiel, "preverujúca" obranu Ruska na severe. Tiež sa stalo, že minulý rok putovala francúzska vojnová loď bez akéhokoľvek varovania  pozdĺž Severnej námornej cesty, poznamenal britský denník The Daily Telegraph.

zdroj: telegraph