SANKCIE PROTI RUSKU AKO PRE KOHO: Francúzsky Total investuje v Rusku do LNG
19 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Francúzsky Total plánuje kúpiť podiely v projektoch zameraných na výstavbu terminálov prepravy skvapalneného zemného plynu (LNG), uvádza sa to v tlačovej správe spoločnosti Total.






Všetky projekty o ktoré Total prejavil záujem sú vedené najväčším ruským nezávislým výrobcom plynu Novatek.


Podľa generálneho riaditeľa pre energetiku spoločnosti Total Patricka Pouyanna, francúzsky energetický gigant kúpi podiely na termináloch Novateku v Murmansku a na Kamčatkea vo výške 10%.



„Práve sme oznámili, že spoločnosť Total investuje do spoločnosti Arctic LNG-2, kde plánujeme investíciu do terminálov LNG v Murmansku a Kamčatke. Taká je časť našej dohody s Novatekom“ cituje Pouyanna ruská agentúra TASS. Uviedol tiež, že obidva uzly LNG sú nevyhnutné pre rozvoj projektu Arktída LNG-2.




Objem ročných prekládok prostredníctvom budúcich terminálov v Murmansku bude 20 miliónov ton LNG a rozbočovač na Kamčatke prepraví 40 miliónov ton LNG ročne.



Total a Novatek majú v oblasti obchodovania s LNG vybudovaný už trvalý obchodný vzťah. Francúzska firma vlastní 19,4 % Novateku a 21,6 % projektu Yamal LNG. Začiatkom tohto roku dosiahli obe spoločnosti vzájomnú dohodu, ktorá umožňuje spoločnosti Total získať priamo až 15% vo všetkých podnikoch LNG spoločnosti Novatek na polostrove Jamal a Gydan v ruskej Arktíde.




Očakáva sa, že spoločný projekt vyprodukuje  pri plnej kapacite približne 19,8 milióna ton LNG ročne. Celkové náklady projektu sa v súčasnosti odhadujú na 9 miliárd USD, čo je necelá polovica plánovaných nákladov vo výške 21 miliárd USD a približne tretina z 27 miliárd USD vynaložených na výstavbu Yamalu LNG.