Nepokoje počas volieb? Je to jedna z možností, naznačuje ukrajinské ministerstvo vnútra
19 | 04 | 2019 I Roman Suchý

V predvečer druhého kola ukrajinských prezidentských volieb sa na sociálnych sieťach začali objavovať príspevky o možnom zásahu armády, pokiaľ by si krajina zvolila Zelenskyho za prezidenta.


Jeden z týchto príspevkov sa objavil aj na sociálnej sieti ukrajinského poslanca Jevgenija Rybčinského, ktorý bol následne vymazaný. Status opisuje pravdepodobnosť pokusu o vojenský prevrat v záujme súčasného prezidenta PetraPorošenka.

Rybčinský sa doposiaľ nevyjadril o tom, či je skutočne autorom odstráneného príspevku, kde sa píše o pokuse narušiť voľby násilím.

V príspevku sa píše, že existuje niekoľko skupín s tristo mužmi špeciálnych síl, každý z nich bol údajne v tajnosti privezený do Kyjeva s plnou muníciou. Skupiny majú byť autonómne.

Vojenské heslo "nie dnes - zajtra" má byť štartom pre vojenský zásah do volieb. V hlavnom meste sa "povráva", že niektorí príslušníci protiteroristickej jednotky ATO sú pripravení podporiť prevrat. Každému príslušníkovi bolo údajne sľúbených tisíc dolárov za násilnú akciu.

Komentár Jany Teleki: Lučanského začarovaný kruh
V histórii Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky od pádu vlády Vladimíra Mečiara k najvýraznejším policajným prezidentom patrili Jaroslav Špišiak, Ján Packa a Tibor Gašpar. Vniesli do práce policajného zboru maniere, ktoré nepatria nielen... Čítať ďalej
19 | 04 | 2019 | Jana Teleki


Spravodajský web strana.ua nedostal informáciu o tom, či je toto tvrdenie pravdivé. Zvesti o možnosti vojenského zásahu vo voľbách v prípade zvolenia "zlého" kandidáta sú už dlhšiu dobu známe.

Tento týždeň prebehlo rokovanie silových zložiek na ministerstve vnútra, na ktorom sa debatovalo o akcii polície a Národnej gardy počas dňa volieb. informácie o pokuse o prevrat a zásahy zo strany armády berú vážne.

"Zvažovali sme možnosť pokusu o vojenský prevrat. Všetky jednotky polície a Národnej gardy pracujú v režime pohotovosti číslo 1. Operačné a analytické jednotky situáciu monitorujú. Zatiaľ však neexistujú žiadne skutočnosti potvrdzujúce prípravu vojenskej intervencie pri voľbách. Porošenka čaká v prípade pokusu o prevrat osud, ktorý čakal aj Ceauşescua," povedal jeden z vysoko postavených dôstojníkov ukrajinskej polície.

"Je oveľa pravdepodobnejšie, že po oznámení výsledkov, v prípade víťazstva Zelenskyho, sa môžu vyskytnúť provokácie za účasti radikálnych organizácií, ktoré podporujú Porošenka. Medzi ne sa radia aj skupina C-14. Ďalšie z nich, o ktorých sa už vie, že sa pripravujú na organizovanie možných nepokojov, sú monitorované a prijímajú sa aj preventívne opatrenia. Pri debate prezidentských kandidátov na štadióne môže dochádzať k stretom medzi priaznivcami. Aby sa zabránilo provokáciám alebo stretom, poriadok bude chrániť niekoľko tisíc policajtov," dodal policajný dôstojník.

Skutočnosť, že Porošenkovi priaznivci požadujú odloženie termínu volieb, dokazuje internetová petícia na stránke kandidáta na prezidenta. Podpísalo ju zatiaľ 2175 ľudí. Ako ukazujú skúsenosti z udalostí v roku 2014, len jemná línia oddeľuje ukrajinské mierové protesty od masových nepokojov.