AKTUÁLNE: Diskusia Porošenko vs Zelenskyj mala nečakaný úvod
19 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič




Len dva dni pred prezidentskými voľbami na Ukrajine sa stretli proti sebe vo verejnej diskusii fináloví kandidáti na post hlavy štátu. Diskusia sa konala na Olympijskom štadióne v Kyjeve za účasti až 60 tis. divákov.


Diskusia začala však nečakaným momentom. Predpokladalo sa, že prezidentskí kandidáti budú na pódiu v protiľahlých koncoch ako súperi v ringu. Porošenko sa však takticky snažil obsiahnuť celé pódium a nanominoval sa až do priestoru svojho súpera. V úvodných poznámkach, hlava štátu ostro kritizovala svojho súpera a vyjadril sa, že podľa jeho názoru Zelensky nieje “mačka vo vreci, ale iba vrece”. Súčasný prezident tvrdí, že Zelensky nie je lídrom a nebude schopný odolať Putinovi.


Líder "ZeKomandy" ako sa Zelensky označuje, odmietol päť rokov práce súčasného prezidenta a sľúbil, že "privedie všetko späť k rozumu”. Vladimír Zelensky využil možnosť poslednej poznámky a za minútu pripomenul svojmu súperovi jeho nezvládnuté reformy.

„Pán Alexejevič, chcel som vidieť uplatňovanie princípu rovnosti všetkých pred zákonom, zrušenie imunity, súdnu reformu. Nemám však čo povedať, pretože nič neexistuje. A pokiaľ ide o vojnu na východe Ukrajiny, urobím všetko, aby som ju skončil,“ povedal Zelensky.

Kvôli diskusii na štadióne odložila Ústredná volebná komisia televíznu diskusiu až na 20:00 miestneho času, kde obaja kandidáti smerovali rovno z pódia.