V bojoch južne od Tripolisu nastala patová situácia, tvrdí šéf UNSMIL
18 | 04 | 2019 I tasr

V bojoch južne od Tripolisu, kde proti sebe stoja samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) a sily medzinárodne uznanej vlády, nastala patová situácia. Pre agentúru AFP to vo štvrtok uviedol šéf Podpornej misie OSN v Líbyi (UNSMIL) Ghassan Salamé.


 "Po prvých úspechoch Líbyjskej národnej armády pred dvoma týždňami sme svedkami vojenskej patovej situácie," povedal Salamé. Bližšie informácie k tomu neposkytol.

Okrem toho ale vyhlásil, že práve rozpory v medzinárodnom spoločenstve povzbudili poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý velí LNA, aby zaútočil na metropolu Tripolis.

AFP pripomenula, že Haftara podporuje Rusko, pričom Egypt a Spojené arabské emiráty ho považujú za hradbu proti islamistom.

Očakáva sa, že vo štvrtok zasadne Bezpečnostná rada OSN, aby "konzultovala ďalší postup" v prípade Líbye.

Boje vypukli 4. apríla, keď jednotky Chalífu Haftara spustili ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, v ktorom sídli vláda národnej jednoty, uznaná OSN. Odvtedy zahynulo najmenej 205 ľudí a ďalších 913 osôb utrpelo zranenia.

Líbya upadla do chaosu po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti. O kontrolu nad krajinou bohatou na ropu súperí medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise ležiacom na západe krajiny s vládou sídliacou v Tobruku na východe. Haftar podporuje vládu v Tobruku.