Truban chce Európu bez výhovoriek a zdravý rozum bez Borisa Kollára
18 | 04 | 2019 I Roman Suchý

V politike sa na jeseň môžeme dočkať vzniku nových strán. Progresívne slovensko bude o postupe do parlamentných volieb rokovať s možnými partnermi.


Progresívne Slovensko sa chce zamerať na ekologické témy, bezpečnosť a digitalizáciu. Bude stranou, ktorá bude v kampani do Európskeho parlamentu prezentovať racionálne riešenia.


„Rozhodli sme sa priamo povedať, že chceme byť v Európe a nehovoríme k tomu žiadne „ale“. Uvedomujeme si problémy, ktoré Európa má.Nechceme poslancov, ktorí budú ticho sedieť v zadných laviciach, ale ani takých, ktorí vykrikujú v tých predných, ale je to nanič, lebo neprinášajú žiadne reálne riešenia,“ povedal podpredseda Progresívcov Michal Truban.


„Prvým bodom v našom programe je digitálna ekonomika, vie doniesť do spoločného európskeho trhu 453 miliárd nového rastu. A to vie Európu posunúť na ďalšiu úroveň,“ uviedol v rozhovore pre TABLET.tv.


Podpredseda Progresívneho Slovenska verí a chce ukázať, že spolupráca z ostatnými stranami bude naozaj fungovať.


„Do politiky sa u nás zapájajú noví ľudia. Aj Zuzane Čaputovej pomohli, aby sa stala prezidentkou. Robíme na tom, aby podobná mobilizácia bola aj v týchto európskych voľbách. Pri tej malej účasti ak niekto dokáže namobilizovať desať, dvadsať či tridsaťtisíc ľudí, už to robí veľké skoky v percentách,“ povedal.


RADÍME: Ako budú otvorené obchody cez Veľkú noc?
Veľkonočné sviatky sú za dverami a mnohí Slováci zažívajú nákupné horúčky. Počas najbližších dní sa niektoré obchody zatvoria úplne, niektoré majú len pozmenené otváracie hodiny. Prinášame vám prehľad o niektorých z... Čítať ďalej
18 | 04 | 2019 | redakcia


V prípade, že eurovoľby dopadnú dobre a spolupráca so stranou Miroslava Beblavého sa osvedčí, chce v nej aj naďalej pokračovať aj po voľbách do Európskeho parlamentu.


„Na jeseň sa pravdepodobne celá politická mapa prekreslí. Možno vzniknú nové strany, možno strana pána Harabina, alebo aj ďalšie. Uvidíme, aká bude situácia,“ poznamenal Truban. „A potom bude ďalšie kolo rokovaní o tom, či ideme robiť niečo pred parlamentnými voľbami, široký pakt s opozičnými stranami, alebo len trojkoalíciu, alebo sa povie, že poďme až po voľbách zostavovať vládu. Bude záležať od toho, aké silné budú tie strany. Nám je zatiaľ najbližšia Spolu, potom zrejme budúca strana Andreja Kisku a až potom tie ďalšie strany,“ doplnil.