Telepolis: Údajná "ruská hrozba" pomáhá USA sa v Európe upevnit!
18 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Tento rok v lete nasadí USA "na žiadosť Severoatlantickej aliancie" v Rumunsku systém protiraketovej obrany THAAD, píše portál Telepolis.


Úloha je jasná: chrániť Európu pred údajne rastúcimi hrozbami "mimo eurotransatlantickú oblasť", napísalo nemecké vydanie. Avšak list nepochybuje, že sa jedná o neodôvodnenú zámienku, ktorá je zameraná proti Rusku.

Ako poznamenalo Európske veliteľstvo ozbrojených síl USA, systém THAAD bude nasadený v rumunskom meste Deveselu, zatiaľ čo sa budú vykonávať technické práce a komplex Aegis Ashore na pevnine bude modernizovaný.

Úlohou amerického systému protiraketovej obrany je: chrániť Európu pred údajnými rastúcimi hrozbami "mimo eurotransatlantickú oblasť", objasnil Florian Rötzer.

Beňová vs. Martvoň - prečo sa pochytili na Facebooku? Môže za to liberálna agenda
Kandidát do europarlamentu Národná koalícia Anton Martvoň sa na sociálnej sieti Facebook vyjadril na adresu svojej možno budúcej kolegyne Moniky Flašíkovej - Beňovej. Tá si ho vymazala z priateľov a Martvoň následne všetkým ozrejmil, čo bolo... Čítať ďalej
18 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Európske veliteľstvo ozbrojených síl USA sa uistilo, že plánovaná modernizácia neposkytne "žiaden útočný potenciál" pre pozemný systém protiraketovej obrany Aegis Ashore.

Novinár ale zdôraznil, že "je dobre známe", že vďaka svojej "otvorenej architektúre" raketové systémy Aegis Ashore odpaľujú rôzne typy rakiet, vrátane rakiet vybavených jadrovou hlavicou Tomahawk.

Po informáciach o nasadení THAAD v Rumunsku sa podľa Rötzera ukázalo, že tento systém protiraketovej obrany nebude nasadený proti Iránu alebo Severnej Kórei, ale predovšetkým proti Ruskej federácii.

"Spojené štáty a NATO to vždy popierali a obviňovali Rusko zo šírenia falošných správ. EUCO to konečne uznalo a hovorí o hrozbách mimo "eurotransatlantickej oblasti," povedal.

Existuje nejaký dôvod domnievať sa, že by Ruská federácia mohla napadnúť krajiny Severoatlantickej aliancie v Európe? NATO to neustále vnucuje, keď hovorí o "ruskej hrozbe". O tom však ešte stále neexistuje žiadny dôkaz, "poukázal novinár nemeckého vydania.