Rumunsko: Ministra spravodlivosti zbavili funkcie pre vyhýbanie sa reformám
18 | 04 | 2019 I tasr

Rumunská vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD) prepustila zo svojich radov ministra spravodlivosti Tudorela Toadera po tom, ako odmietol kontroverzné zmeny celoštátneho trestného zákonníka. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Kritici tvrdia, že zákonník zvýhodňuje šéfa PDS Liviu Dragneu. "Toader prisľúbil, že predloží niekoľko opatrení, ale zlyhal pri realizácii všetkého, čo sľúbil," uviedla rumunská premiérka Viorica Dancilaová po stretnutí lídrov PSD, pričom uviedla, že jej kolegovia hlasovali za jeho odchod.

Opozícia tvrdí, že nové úpravy presadzované stranou PSD budú potláčať štatút limitácií a zrušia porušenie zákona, ktoré sa viaže k zneužitiu úradu. Na základe týchto obvinení bol Dragnea vlani v júni odsúdený na tri a pol roka za mrežami.

Európska komisia varovala pred prijatím nových zmien, tvrdiac, že zasiahne "rýchlo", ak Bukurešť podnikne ďalšie kroky k poskytnutiu "de facto beztrestnosti" vysoko postaveným predstaviteľom odsúdeným za korupciu.

Diskusia o reformách bola zatienená prvým predsedníctvom Rumunska v Európskej únii, ktoré sa začalo v januári. O reformách majú hlasovať zákonodarcovia na budúci týždeň a podľa AFP je takmer isté, že budú schválené, čím dôjde k ďalšej šarvátke medzi Bukurešťou a Bruselom.

Toader (59) bol vymenovaný za ministra spravodlivosti vo februári 2017, ale postupne stratil podporu v rámci kabinetu v súvislosti s odmietnutím navrhovaných zmien trestného zákonníka.