Komentár Raymonda Ibrahima: Európske kostoly - poničené alebo podpálené
18 | 04 | 2019 I RAYMOND IBRAHIM

V dnešnej dobe je mnoho kostolov v západnej Európe dennodenne cielene poničených alebo podpálených.


Vo Francúzsku sú podľa nemeckého webu PI-News každý deň znesvätené v priemere dva kostoly. V roku 2018 vo Francúzsku prebehlo 1 063 útokov na kostoly a kresťanské symboly ako sú kríže, obrazy a sochy. To predstavuje 17% nárast oproti roku 2017, kedy prebehlo 878 útokov. Situácia sa teda výrazne zhoršuje.

Vo februári a marci prebehli vo Francúzsku napríklad tieto akty znesvätenia:

Vandali vydrancovali kostol Notre-Dame des Enfants v Nîmes a z ľudských exkrementov tam urobili kríž.
Kostol svätého Mikuláša (Saint-Nicolas) v Houilles bol vo februári poničený celkom trikrát. Miestny duchovný povedali, že socha Madony s dieťaťom z 19. storočia bola "totálne zničená" a je považovaná za "neopraviteľnú". Kríž pôvodne zavesený na stene bol strhnutý a pohodený na podlahu.

Vandali znesvätili a zničili kríž a sochy v Katedrále Saint-Alain v Lavaur. Paže sochy ukrižovaného Krista skrútili do posmešnej karikatúry a nakoniec spálili oltárne plátno. V nedeľu 17. marca 2019 podpálili podpaľači skoro po obedňajšej omši Kostol svätého Sulpicia v Paríži.

Podobné správy prichádzajú aj z Nemecka. Len v marci 2019 boli poničené alebo zapálené štyri kostoly. Web PI-News (Politically Incorrect) to opísal takto: "V našej krajine prebieha plazivá vojna proti všetkému, čo symbolizuje kresťanstvo: sú to útoky na kríže na vrcholkoch hôr, na sošky svätých v kaplnkách pri cestách, na kostoly... a nedávno dokonca aj na cintoríny."

Kto je za tento rastúci počet útokov na kostoly zodpovedný? Nemecká správa napovedá: "Zničenie kríža, zničené oltáre, podpálené výtlačky Biblie, prevrátené krstiteľnica a dvere kostola sú počmárané islamskými výrazy ako napríklad 'Alláhu Akbar'."

Nemecká správa z 11. novembra 2017 konštatovala, že len v Bavorsku bolo poškodených asi 200 kostolov a mnoho krížov: "V súčasnosti sa polícia zaoberá zneucťovaním kostolov takmer dnes a denne. Páchatelia sú často mladiství výtržníci s migantskými koreňmi." Iné zdroje popisujú páchateľa ako "mladých islamistov".

Bohužiaľ to vyzerá tak, že v európskych regiónoch s početnými moslimskými populáciami dochádza k nárastu útokov na kostoly a kresťanské symboly. Napríklad v Severnom Porýní-Vestfálsku v Nemecku, kde žije viac ako milión moslimov, bola v roku 2016 pred Vianocami sťatá hlava takmer 50 kresťanským sochám (vrátane sôch Ježiša Krista) a rad krížov bol zničených.

V roku 2016, po príchode ďalšieho milióna prevažne moslimských migrantov do Nemecka, napísali miestne noviny v päťdesiattisícové meste Dülmen "takmer žiaden deň sa teraz nezaobíde bez toho, aby v našom meste a jeho okolí nebola zničená sakrálna socha."

Zdá sa, že tam, kde vo Francúzsku rastie počet moslimských migrantov, rastie aj počet vandalských útokov na kostoly. Štúdia z januára 2017 uviedla, že "extrémistické islamistické útoky na kresťanov" vzrástli vo Francúzsku o 38 percent, z 273 útokov v roku 2015 na 376 útokov v roku 2016. Väčšina týchto útokov sa stala v čase Vianoc a "mnoho útokov sa udialo v kostoloch a rôznych modlitebniach. "

Ako typický poslúži príklad z roku 2014, keď jeden moslim "závažne poničil" interiér historického katolíckeho kostola v Thonon-les-Bains. Podľa správy prevrátil a roztrieskal dva oltáre, kostolné svietniky a kazateľnice, zničil sochy, skrútil mohutný bronzový kríž, vyrazil dvere a rozbil niekoľko okien. A potom ešte "rozdupal" Eucharistiu.

V takmer každom prípade útoku vandalov na kostoly sa úrady a médiá snažia identitu vandalov zatajiť. V tých vzácnych prípadoch, keď na verejnosť unikne informácia, že páchatelia sú moslimovia a imigranti, sú páchatelia prezentovaní ako duševne chorí ľudia. Ako uvádza nedávna správa na webe PI-News:

"Takmer nikto nepíše ani nehovorí o narastajúcom počte útokov na kresťanské symboly. Vo Francúzsku aj v Nemecku o tomto škandále znesvätenia sa o identite páchateľov sa výrečne mlčí ... Nebudete počuť ani slovo, ani najmenší náznak, ktorý by mohol viesť k podozreniu, že s tým majú niečo spoločné migranti ... Páchateľom vylúčenie zo spoločnosti nehrozí, ale tí, ktorý sa odvážia spájať znesvätenie kresťanských symbolov so súčasnou masovou imigráciou do Európy, sú obvinení z nenávisti, nenávistných prejavov a rasizmu.

(RaymondIbrahimjeautornovej knihySwordandScimitar:FourteenCenturiesofWarbetweenIslamandtheWest(Mečatureckášable:ŠtrnásťstoročívojnymedziislamomaZápadom), vedúcispolupracovníkGatestoneInstituteaspolupracovníknadácieJudithRosenFriedmanpri Fórepre Blízkyvýchod(MiddleEastForum). Text pôvodne vyšiel na Gatestone Institute)