Foreign Policy: Len ženy zachránia svet pred jadrovou apokalypsou!
18 | 04 | 2019 I Roman Suchý

V jadrovej oblasti stále pracuje príliš málo žien, napísala americká novinárka Xanthe Scharffová vo svojom článku vo Foreign Policy.


Odstránenie tejto nerovnováhy, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť globálneho konfliktu, podľa nej pomôže zabezpečiť svet a urobí Spojené štáty bezpečnejšími.

Takmer 30 rokov po skončení studenej vojny zostáva "jadrová apokalypsa" najväčšou hrozbou pre globálnu bezpečnosť. Deväť krajín sveta má asi 15 tisíc jadrových zbraní. Dokonca aj jedna taká stačí na zničenie veľkého mesta. Hlboké ochladenie vzťahov medzi Ruskom s USA je obzvlášť dôležité pre možný vývoj takého scenára, uviedla Xanthe Scharffová, zakladateľka a výkonná riaditeľka žurnalistického projektu Fuller Project vo svojom článku pre Foreign Policy.

Napriek zásadnej dôležitosti sebavedomej a stabilnej jadrovej politiky pre bezpečnosť Spojených štátov a sveta je jeden zo spôsobov ako ju zlepšiť - zvýšenie počtu žien v tejto oblasti. Štúdie ukazujú, že pri absencii účasti žien v týchto otázkach sa zvyšuje pravdepodobnosť rizikového správania, znižuje sa možnosť uzatvárania dohôd a inovatívne myšlienky zostávajú nevypočuté.

Štúdia britskej Kráľovskej spoločnosti ukazuje, že v simulovaných scenároch vojenských cvičení konajú muži sebaistejšie ako ženy, čo naznačuje výhodu zaistenia plného zastúpenia žien v dôležitých politických pozíciách. Podľa rovnakého dokumentu môže nadmerná sebadôvera viesť k rozhodnutiu napadnúť údajného nepriateľa.

"Mierový výskum nám tiež hovorí, že dvojstranné jadrové dohody, ako aj globálne záväzky, akými sú aj napríklad Zmluva o nešírení jadrových zbraní, budú účinnejšie s účasťou žien. Keď sa skupiny občianskej spoločnosti vrátane ženských organizácií, zúčastňujú mierových rokovaní, je to o 64% menej pravdepodobné, že dohody zlyhajú, "uviedla Scharffová.

Ženy predstavujú len štvrtinu delegátov na medzinárodnom rokovaní o nešírení jadrových zbraní. Ak sa dá veriť výskumu, na prekonanie k zmene dynamiky a zisku najlepšieho výsledku stačí tridsaťpercentné zastúpenie.

Keď nový americký think-tank oslovil 23 vysoko postavených amerických političiek ohľadom ich skúseností v jadrovej oblasti, odmietli myšlienku, že ich kolegovia - muži sú agresívnejší. Avšak, podľa nich, keď sa ženy zúčastňovali politických diskusií, spolupráca bola cenená viac, než konkurencia a inovácia bola vítaná.

Od päťdesiatych rokov hrali ženy významnú úlohu v oblasti jadrovej bezpečnosti a tvorby politiky, keď podľa analytického centra New America tvorili až 20% odborníkov v CIA. Niektoré ženy sú dobre známe svojimi príspevkami v tejto oblasti. Napríklad autorka Wendy Shermanová, bývalá námestníčka ministra zahraničia pre politické záležitosti, ktorej bola prezidentom Barackom Obamom uďelená medaila Národnej bezpečnosti za jej vedúce prácu na dosiahnutie dohody, obmedzila iránske jadrové aktivity.

Avšak ženy naďalej obsadzujú relatívne málo vedúcich pozícií vo vývoji americkej jadrovej politiky, o čom svedčia údaje New America. Medzi rokmi 1970 a 2019 len 11 z 68 osôb, ktoré zastávali vedúce funkcie na ministerstve zahraničia, boli ženy. Iba 5 žien z 36 pracovalo na ministerstve energetiky - tá má v USA gescii nad civilnú i vojenskú jadrovú oblasť.

Možno že táto disproporcia je čiastočne spôsobená tým, že muži vždy ovládali médiá v jadrovej oblasti, "čo bránilo účasti,". V 20 nedávnych článkoch The New York Times, ktoré obsahovalo slovo "nukleárny", iba 8% prispievateľov bolo žien.

Ako sa po voľbách zmení europarlament? Objavili sa nové odhady
Najsilnejšia frakcia v novom zložení Európskeho parlamentu by po májových voľbách mala byť stredopravá Európska ľudová strana EPP. Vo štvrtom a zároveň poslednom odhadu výsledkov na základe prieskumov v jednotlivých členských krajinách to dnes... Čítať ďalej
18 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Podľa Scharffovej by novinári, ktorí sa stále riadia sexuálnymi predsudkami, mali tiež prehodnotiť prax týkajúcej sa otázok o jadrovej bezpečnosti. Podľa štúdie University of Illinois, kedy mužskí novinári v okrese Columbia reagujú na kolegov na Twitteri, v 91,5% prípadov komunikujú s mužskými novinármi.

"Všetky tieto zmeny sú odôvodnené nielen z hľadiska sociálnej spravodlivosti, ale aj ako niečo oveľa väčšieho. Jadrová bezpečnosť je oblasť s najvyššími stávkami. Svet si nemôže dovoliť zahadzovať inovácie a talent, "uzavrela Xanthe Scharffová.