RIA NOVOSTI: Rusko úplne ukončilo spoluprácu s NATO!
17 | 04 | 2019 I Peter Králik

Rusko a NATO úplne ukončili spoluprácu po civilných a vojenských líniách, uviedol námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruska v rozhovore pre RIA Novosti.


"NATO samo odmietlo pozitívny program vo vzťahoch s Ruskom. Neexistuje. A zatiaľ neexistujú žiadne náznaky toho, že by NATO mohlo vedieť, ako sa dostať z tejto slepej uličky, "povedal.

Námestník ministra zahraničných vecí nazval rozhodnutie, že aliancia ukončí normálne pracovné kontakty na vojenskej línii ako absurdné, pričom konštatuje, že bezpečnosť v Európe do značnej miery závisí od vzťahov medzi Ruskom a NATO.

Podľa Gruska, zašla aliancia príliš ďaleko pri náraste konfrontácie s Ruskom.

Povedal, že celkové vojenské výdavky krajín NATO v uplynulom roku prekročili bilión dolárov, čo je 22krát viac než ruské výdavky na obranu.

Gruska zároveň zdôraznil, že Moskva sa nezúčastní pretekov nárastu vojenských rozpočtov s NATO, ale spolieha na "ekonomické, presné a účinné prostriedky".

"Čo sa týka ozbrojeného konfliktu s NATO, tak všetci rozumní majú nádej, že sa to nestane. Bola by to katastrofa pre celé ľudstvo. Som si istý, že Washington aj Brusel tomu rozumejú, "poznamenal ruský námestník ministra zahraničia.

Obnovenie NATO by bolo podľa Gruska možné vďaka vytvoreniu skutočného strategického partnerstva s Ruskom. "Taký pokus bol urobený na lisabonskom summite Rusko-NATO v roku 2010. Členovia NATO by však museli obetovať svoju" exkluzivitu ", objavovať umenie kompromisu a pracovať na rovnakom základe, zamerať sa nie na záujmy skupiny, ale na spoločné záujmy,"uzavrel diplomat .

Rusko v posledných rokoch čelí bezprecedentnej aktivite aliancie blízkosti svojich hraníc. NATO to nazýva "zadržováním ruskej agresie". Kremeľ zároveň zdôraznil, že Moskva nepredstavuje hrozbu pre ostatné krajiny, ale nenechá bez odpovede nezodpovedané kroky, ktoré sú nebezpečné pre jeho záujmy.