Francúzsko by mohlo byť považované za spoluvinníka vojnových zločinov v Jemene
17 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Novinárska investigatívna organizácia Disclose zverejnila nedávno závery svojho vyšetrovania, kde odhalili skutočnú mieru francúzskej pomoci Saudskej Arábii v jej brutálnej vojne proti jemenským povstalcom. Jemen je vo všeobecnosti považovaný za jednu z najhorších humanitárnych kríz v dnešnom svete. 


Úloha Paríža je v kampani vedenej Rijádom v Jemene veľmi nejasná. Rozsah francúzskeho zapojenia by však mohol spôsobiť, že Elyzejský palác bude spájaný s vojnovými zločinmi v Saudskej Arábii. Uviedol to spoluzakladateľ francúzskej investigatívnej skupiny Disclose, Geoffrey Rivosi.


Paríž však tvrdí, že zbrane, ktoré aktívne predáva Saudom, sa používajú len na obranné účely a sú určené iba na pomoc Rijádu v boji proti teroristom. “To však nemusí byť presne tak,” tvrdí Rivolsi. Investigatívny novinár poukázal na povahu utajovaných francúzskych zmlúv o obchodovaní so zbraňami s Rijádom a varoval, že úplné zverejnenie francúzskej úlohy vrámci vojnového úsilia Saudskej Arábie, by mohlo potenciálne ohroziť aj samotný Paríž.


“Zmluvy, ktoré Francúzsko podpísalo so Saudskou Arábiou, obsahujú aj záväzky zo strany Francúzska, udržiavať dodávané zbraňové systémy v bojaschopnom stave,” vysvetľuje Rivolsi. To znamená, že po predaji zbraní Francúzsko aj naďalej vykonáva údržbu zbrojných systémov používaných Saudami proti Jemenu. Paríž aj napriek tomu naďalej tvrdí, že všetka pomoc, ktorú poskytuje Rijádu, je zameraná výlučne na posilnenie obranyschopnosti Saudskej Arábie a na pomoc v boji proti extrémistom. „V súčasnosti sa však francúzske zbrane používajú v Jemene nie proti Al Káide, ale proti Jemenčanom v oblastiach kontrolovaných Houthis,“ povedal spoluzakladateľ spoločnosti Disclose.


Dokumenty získané investigatívcami však dokazujú, že Francúzsko si je jasne vedomé potenciálnych rizík, že jeho zbrane mohli byť použité proti civilistom v Jemene. Mapa Disclose s názvom „Obyvateľstvo, ktoré môže trpieť v dôsledku ostreľovania“ ukazuje, koľko ľudí žije v dosahu francúzskych 155 mm samohybných húfnic CEASAR, ktoré sú v súčasnosti rozmiestnené v pohraničných oblastiach Saudskej Arábie neďaleko Jemenu. Mapa uvádza aj počet potenciálne postihnutých civilistov na úrovni 430 000.


OSN už skôr obviňovala Saudov aj Houtov za ľudské utrpenie v Jemene. OSN sa domnieva, že niektoré z útokov, vedených Saudskou Arábiou, by mohli byť posudzované ako vojnové zločiny. „Berúc do úvahy koaličnú pomoc Francúzska v oblasti dodávok zbraní, by sa takto mohlo práve Francúzsko objaviť aj ako spolupáchateľ týchto vojnových zločinov,“ varuje investigatívny novinár. Dodal však, že „neexistuje žiadny priamy dôkaz, že francúzskymi zbraňami a bombami boli zabitý civilisti.”


Tieto skutočnosti čiastočne vysvetľujú, prečo Paríž v poslednej dobe stále viac utajuje svoje obchody s Rijádom. Nedávne odhalenie „predovšetkým ukazuje, že Francúzsko nie je dostatočne transparentné v oblasti vývozu zbraní,“ domnieva sa Rivolsi a dodáva, že: „ani francúzsky parlament nemá v súčasnosti prístup k informáciám uvedených v našej zverejnenej správe. Nemajú ani presný zoznam zbraní predaných do Saudskej Arábie a nedisponujú ani žiadnymi podobnými údajmi.“


Prečo sa teda Francúzsko naďalej angažuje v obchode so zbraňami s Rijádom, aj keď existuje vysoké riziko ohrozenia jeho medzinárodnej reputácie? Podľa Rivolsiho sú odpoveďou peniaze.


“Takto jednoducho už naďalej Francúzsko nemôže pokračovať”, vyjadruje svoje presvedčenie Rivolsi. “Francúzsko má určité medzinárodné záväzky, ktoré musí plniť a musí teraz prevziať na seba zodpovednosť, a viesť vyšetrovanie používania svojich zbraní v Jemene“ . Zároveň dodáva, že francúzski poslanci budú pravdepodobne požadovať vytvorenie osobitnej parlamentnej komisie, ktorá by sa zaoberala touto záležitosťou.