V Rusku nepodmienečne odsúdili Nóra obvineného zo špionáže
16 | 04 | 2019 I TASR

Ruský súd odsúdil v utorok na 14 rokov väzenia nórskeho občana, ktorého prokuratúra obvinila zo špionáže ruských jadrových ponoriek. Informovala o tom agentúra AFP.


Práve 14 rokov za mrežami požadovala prokuratúra pre 63-ročného bývalého nórskeho pohraničníka Frodeho Berga. Prokurátorka Milana Digajevová v minulotýždňovom stanovisku žiadala, aby si odpykal trest v prísnom nápravnom zariadení.

Proces sa konal s vylúčením médií a Berg vznesené obvinenia odmietol. Muža zatkli v roku 2017 v Moskve po špeciálnej policajnej operácii ruskej tajnej služby FSB.

Vlani v decembri obvinili bývalého ruského policajta z toho, že Bergovi odovzdal spisy týkajúce sa ruských námorných síl, a odsúdili ho na 13 rokov za mrežami.

Klub zamestnávateľov nesúhlasí, že sa angličtina stavia na úroveň vedľajšie predmetu
Klub 500 nesúhlasí s návrhom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý stavia výučbu angličtiny na základných školách na úroveň voliteľného jazyka. Podľa návrhu rezortu školstva by riaditelia základných škôl mali sami rozhodnúť, ktorý... Čítať ďalej
16 | 04 | 2019 | TASR


Berg sa priznal, že niekoľkokrát pracoval ako špionážny kuriér pre nórsku rozviedku, podľa vlastných slov si však myslel, že vždy prepravuje iba peniaze

Nórsko ako členský štát NATO si s Ruskom, s ktorým sa delí o krátku pozemskú štátnu hranicu, zvyčajne zachováva dobré vzťahy. Napätie v nich sa však zvýšilo v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krym a na východe Ukrajiny vypuklo ozbrojené povstane proruských separatistov.