Británia tajne posiela milióny libier na mučenie a popravy v zahraničí
16 | 04 | 2019 I redakcia

The Sunday Telegraph odhalil, že britskí daňoví poplatníci financujú zahraničné súdy, ktoré odsúdili stovky ľudí na trest smrti za drakonické zákony.


Milióny libier z verejných peňazí boli čerpané tajnými vládnymi fondami a následne použité na financovanie trestných súdov, známych svojimi popravami a nespravodlivými odsúdeniami. Fincovanie podporovalo ohrozovanie základných slobôd v rôznych kútoch sveta vrátane Pakistanu a Somálska.


Hlavným z týchto fondov je Fond pre konflikt, stabilitu a bezpečnosť, ktorý mal v rokoch 2018 až 2019 získať celkom 1,28 miliardy libier z čoho takmer polovicu svojich finančných prostriedkov získai zo štátneho rozpočtu Veľkej Británie.


Podľa údajov Komisie pre ľudské práva začali briti v Pakistane financovať od roku 2013 skupinu špecializovaných súdov na boj proti terorizmu, ktoré odsúdili na smrť 359 ľudí.


Súdy boli tiež miestom mnohých pochybných odsúdení, vrátane rozsudku pre Mohammeda Ijaza, ktorý bol odsúdený na 18 rokov po tom, čo hodil na sudcu počas svojho vypočúvania topánku. Polícia to vtedy označila za akt terorizmu a všeobecného ohrozenia.