Veronika Remišová:Vládna hra na výber nezávislého šéfa polície bola fraška
15 | 04 | 2019 I tasr

Česť, nezávislosť a profesionalita polície sú mimoriadne potrebné na to, aby občania začali znovu veriť v spravodlivý a právny štát. Ak dnes vidíme úspešnú prácu niektorých policajtov, nedeje sa to vďaka súčasnej vláde, ale napriek nej. Ministerka vnútra  SR D. Saková a súčasná vládna koalícia si namiesto hĺbkovej reformy polície zvolili frašku, ktorá funguje rovnakým systémom ako vždy: systémom "našich ľudí".


 V pondelok ministerka vnútra vymenovala za policajného prezidenta M. Lučanského, ktorý bol doteraz na svojom mieste vďaka politickému dosadeniu. Predtým pracoval ako šéf policajnej inšpekcie, ku ktorej fungovaniu sme mali dlhodobo výhrady. Úlohou inšpekcie bolo očistiť políciu a stíhať korupciu v radoch policajtov, čo sa ale dialo len pri menších prípadoch. Absolútnou prioritou inšpekcie malo byť odkrývanie a stíhanie prepojení najvyšších miest polície a organizovaného zločinu, ako aj prepojení na pochybných oligarchov. To sa za vedenia M. Lučanského nepodarilo.

Práve naopak, až po vražde novinára vyšli najavo informácie o lustrovaní Jána Kuciaka vysokým policajným dôstojníkom, kontakty polície a organizovaných skupín, či ďalšie zlyhania v Policajnom zbore, ktoré sú práve z obdobia, kedy na čele inšpekcie stál M. Lučanský. Bolo povinnosťou a zodpovednosťou M. Lučanského ako šéfa inšpekcie tieto javy riešiť a aktívne stíhať vysokopostavených policajtov, ktorí dlhodobo zlyhávali. To, že nedôvera v políciu je na Slovensku dlhodobo najvyššia zo všetkých krajín Európskej únie je zlyhaním aj M. Lučanského.