Ruský oligarcha Deripaska investuje v USA
15 | 04 | 2019 I

Autor: Vladimír Bačišin / Foto: financnenoviny.sk






Ruská spoločnosť Rusal, podnikateľa Olega Deripasku, ktorú americké ministerstvo financií v januári 2019 oslobodilo spod sankcií, postaví závod na výrobu hliníka pre automobilový priemysel v americkom štáte Kentucky. Uvádza to tlačová správa spoločnosti.

Spoločnosť založia spoločne s americkým výrobcom hliníkových zliatin Braidy Industries. Rusal dostane 40 percent spoločnosti. Spustenie nového závodu v USA je naplánované na rok 2020. Kapacita podniku bude 500 tisíc ton pásu valcovaného za tepla a 300 tisíc ton hotových výrobkov valcovaných za studena za rok. Hliník bude do závodu dodávaný z Tajšetského závodu na výrobu hliníka, ktorý v súčasnosti stavia na Sibíri.

Wall Street Journal poznamenáva, že takéto podniky v Amerike neboli postavené viac ako 30 rokov. Počas tohto obdobia sa závod stane najväčšou spoločnosťou vyrábajúcou hliník v Spojených štátoch.
Koncom januára 2019 zrušilo ministerstvo financií USA sankcie na spoločnosti Rusal, En + a Eurosibenergo ruského miliardára Olega Deripasku. Všetky reštriktívne opatrenia voči samotnému Deripaskovi však zostali v platnosti. Medzi podmienky na obnovenie práv spoločnosti Rusal patrila rezignácia predsedu predstavenstva Matthiasa Waringa a odmietnutie možnosti menovať členov predstavenstva samotným Olegom Deripaskom.

Majetok Olega Deripasku je ku koncu prvého štvrťroku 3,7 mld. USD.

Podľa denníka SME, ruský oligarcha Oleg Deripaska v piatok 15. marca 2019 podal žalobu na americké ministerstvo financií, ktorou žiadal federálny súd, aby zrušil sankcie zavedené voči jeho osobe. Deripaska tvrdí, že americká vláda sa naňho zamerala nespravodlivo a nezákonne. Hodnota jeho majetku podľa jeho slov klesla v dôsledku sankcií v prepočte o viac ako 6,6 miliárd dolárov. Banky údajne odmietajú jeho transakcie a podniky sa boja, že môžu čeliť sankciám v prípade, ak s ním budú obchodovať.