Nord Stream 2 sa domnieva, že Dánsko účelovo brzdí výstavbu severného plynovodu.
15 | 04 | 2019 I
Autor: Imrich Kovačič / Foto: Twitter

Spoločnosť Nord Stream 2 požiadal Dánsko o povolenie na výstavbu druhej vetvy severného plynovodu Nordstream 2. Uviedla dnes spoločnosť na svojej stránke.


Nová trasa je plánovaná vo výlučnej ekonomickej zóne (EEZ) na hranici Poľska a Dánska a to južne od dánskeho ostrova Bornholm.



Mapa ekonomickej zóny EEZ medzi Poľskom a Dánskom. 
V strede ostrov Bornholm.

Dánska energetická agentúra (DEA), však ešte nie je schopná presne povedať, kedy udelí povolenie na výstavbu plynovodu, s odvolaním sa na rozsiahlu dokumentáciu, vyžadujúcu si dôkladné preštudovanie žiadosti samotnej, spolu s hodnotením vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorú Nord Stram 2 priložil ako súčasť žiadosti v súlade s rozhodnutím DEA z 26. marca 2019.


Podľa predstaviteľov Nord Stream 2, Dánsko účelovo oneskoruje realizáciu projektu, čím oslabuje dôveru investorov. Prvé dve žiadosti, ktoré spoločnosť podala už pred dvomi rokmi na výstavbu severozápadne a južne od Bornholmu sú ešte stále nevybavené.


Spoločnosť Nord Stream 2 zabezpečuje pokládku dvoch plynovodov s celkovou kapacitou 55 miliárd m3 plynu ročne z pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. Projekt realizuje Nord Stream 2 AG a ruský Gazprom investoval do projektu polovicu finančných prostriedkov. Zvyšok poskytli spoločnosti Shell, OMV, Engie, Uniper a Wintershall.


Projekt podporuje Nórsko, ako aj Nemecko, ktoré zdôrazňuje svoju obchodnú orientáciu na ruský plyn. Ako poznamenal nemecký minister hospodárstva Peter Altmeier, Nord Stream 2 prispeje k stabilizácii dodávok plynu do Európy. Rakúsko sa rovnako zaujíma o spoľahlivosť dodávok plynu a taktiež podporilo výstavbu plynovodu. Viedeň je odhodlaná "vzniesť otázky z hľadiska medzinárodného práva” na plánované uvalanie sankcií zo strany USA voči spoločnostiam zúčastňujúcim sa na tomto projekte.



Nový plynovod by mal byť podľa pôvodných plánov dokončený v roku 2019.