MŠVVaŠ chce, aby sa aj v budúcnosti vrátili odborníci zo zahraničia na Slovensko
15 | 04 | 2019 I tasr

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce, aby sa aj v nasledujúcich rokoch vrátili naspäť na Slovensko odborníci zo zahraničia. Iniciatívny materiál s názvom Podporná schéma na návrat odborníkov zo zahraničia sa zameriava na roky 2019 až 2023 s dobehom do roku 2026. Materiál sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 


Schéma nadväzuje na Podpornú schému na návrat odborníkov zo zahraničia implementovanú v rokoch 2015 – 2018. V tomto období sa vrátilo na Slovensko 26 odborníkov. Účelom navrhovaného nového pokračovania schémy je vytvoriť podmienky pre návrat a ďalšie pôsobenie slovenských občanov – špičkových odborníkov pôsobiacich v zahraničí, ktorí sa začlenia do existujúceho inštitucionálneho personálneho a technického prostredia. "Okrem toho svojimi skúsenosťami a zahraničnými kontaktmi budú napomáhať jeho ďalšiemu rozvoju smerom k dosahovaniu vyššej úrovne kvality a excelentnosti výstupov a synergickým spôsobom posilnia využívanie existujúcich schém na podporu výskumu a vývoja zo zdrojov štátneho rozpočtu SR a európskych zdrojov," priblížil rezort školstva v predkladanom materiáli.

Schéma sa navrhuje pre dve hlavné oblasti podpory, a to Výskum a vývoj a Podpora expertného a analytického prostredia. Uchádzači o podporu v rámci oblasti Výskum a vývoj sa zaradia do jednej z troch kategórií – mladý výskumný pracovník, starší výskumný pracovník a senior výskumný pracovník. Títo uchádzači môžu získať finančnú podporu v maximálnej výške do 40.000 eur. V rámci oblasti Podpora expertného a analytického prostredia sa môžu záujemcovia uchádzať o dve kategórie, a to mladý a starší nevýskumný pracovník. Uchádzači môžu získať finančnú podporu maximálne do 20.000 eur.

V tomto roku by malo byť na schému vyčlenených 675.000 eur, od roku 2020 až po rok 2026 to je každoročne suma 2.500.000 eur. Finančné prostriedky na tento rok sú zabezpečené v kapitole rezortu školstva ako dobeh Podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia implementovanej v rokoch 2015 – 2018.

Administráciu schémy bude na základe poverenia zabezpečovať Centrum vedecko-technických informácií SR. Schému bude riadiť Rada, ktorá bude mať päť členov a bude jej predsedať zástupca rezortu školstva.