Galloway: Verejnosť musí vyjadriť svoju podporu Julianovi Assangeovi
15 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
"Prenasledovanie vydavateľa WikiLeaks je útokom na naše základné právo poznať pravdu. Prípad Assangea sa týka absolútne všetkých nás, ktorí si vážime svoje právo poznať pravdu." Uviedol to cez víkend Georg Galloway, ktorý organizoval protesty pred Belmarsh Prison, kde je Assange väznený. Belmashská väznica v juhovýchodnom Londýne je známa aj ako „britský záliv Guantanamo”.

„Nemusíte ho mať radi, nemusíte mať radi ani všetko, čo kedy napísal alebo publikoval, ale ak nechcete prísť o právo hovoriť a poznať nepríjemné pravdy o ktorých naše vlády nechcú, aby sme ich vedeli, potom by ste mali byť aspoň v duchu s Assangeom.“ uviedol Galloway. Vo svojom vyhlásení apeloval na všetkých, aby si vybrali stranu na ktorej chcú stáť. “Je to presne ten typ situácie, v ktorej človek musí zaujať zásadný postoj a postaviť sa na stranu „katov“ alebo proti nim.”

"Ak bude Julian Assange kriminalizovaný a uväznený za odhalenie pravdy o tom, čo robia naše vlády, potom sa tiež môžeme dobrovoľne uväzniť, pretože už nikdy nebudeme slobodní.” povedal bývalý labouristický zákonodarca, režisér a spisovateľ.

Assange bol zatknutý za porušenie kaucie v Spojenom kráľovstve a čelí žiadosti o vydanie v USA. Spojené štáty ho obvinili zo sprisahania za to, že sa spolu s bývalým vojakom americkej armády Chelsea Manningom (dnes už Chelsea Manningová) dostali do počítačovej siete Pentagonu.

Kým polícia Spojeného kráľovstva mala formálne právo zatknúť Assangea kvôli jeho porušeniu kaucie, Galloway si myslí, že by s ním nemali zaobchádzať ako s nebezpečným zločincom.

"Možno tu bola krádež informácií," ale Galloway verí, že to bolo "právo všetkých ľudí na svete vedieť o tom, čo Chelsea Manningová publikovala." A hoci publikovanie ukradnutých materiálov vo verejnom záujme nie je ničím novým, hrozí že Assangeov prípad to v budúcnosti úplne znemožní.

"Ak by bol každý vydavateľ, ktorý vydáva ukradnutý materiál, bol postavený pred súd a poslaný za mreže, nebolo by už žiadnej publicistiky."

Assange bol stiahnutý z veľvyslanectva Ekvádoru v Londýne vo štvrtok po tom, čo strávil takmer sedem rokov de facto vo väzení, pričom jeho práva na návštevu boli obmedzené a internetové spojenie počas posledných mesiacov jeho exilu bolo prerušené.