Demokracia vo Venezuele bude stáť 10 miliárd dolárov
15 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

USA ponúka Venezuele finančnú pomoc vo výške 10 mld. USD, ktorú však podmieňujú odstúpením súčasného prezidenta Madura. V sobotu 13.4.2019 to vyhlásil na tlačovej konferencii minister financií USA Steven Mnuchin. 



Mnuchin vyhlásil, že USA majú úprimnú snahu o záchranu venezuelského hospodárstva, ktoré samotní američania výrazne oslabili dlhotrvajúcim zoznamom represívnych opatrení a ekonomických sankcií. “Pomoc bude k dispozícii len pre novú vládu Venezuely”  uviedol samozvaný  "dočasný prezident" Juan Guaidó, ktorého Washington podporuje pre dosiahnutie zmeny režimu v Caracase.

"Pracujeme na tom, aby sme vytvorili konzorcium s objemom približne 10 miliárd dolárov na financovanie podpory upadajúceho hospodárstva Venezuely," povedal Mnuchin.

Venezuela v súčasnosti bojuje s prudko rastúcou infláciou, ktorá spôsobila výrazný nedostatok základných potravín a krajina sa nachádza v hospodárskom chaose. Nedostatok tovaru v obchodoch a takmer denné výpadky v dodávkach pitnej vody zapríčinili masovú migráciu z Venezuely. Hospodárske problémy krajiny sa zhoršili politickými nepokojmi po tom, ako USA a jeho spojenci uznali za dočasného prezidenta samozvaného Guaidóa. Teraz politika Bieleho domu využíva ekonomické ťažkosti Venezuely, čím podnecujú prevrat proti riadne zvolenému venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi.

"Budeme naďalej podporovať Venezuelu v jej prechode k legitímnej a demokratickej vláde, aby sme naplnili ambície obyvateľov po lepšom živote a demokratickej budúcnosti," povedal Mnuchin .

USA už narušili väčšinu venezuelského obchodu s ropou, ktorý je primárnym zdrojom príjmov Caracasu, konfiškovaním majetku venezuelského štátneho ropného a plynového giganta v USA a zabránením americkým zákazníkom platiť za venezuelskú ropu. V piatkovej novej sérii sankcií proti Venezuele Washington pridal na čiernu listinu ministerstva financií USA ďalších deväť ropných tankerov a štyri spoločnosti.