Čína skritizovala Pompeove výroky o Venezuele, označila ich za "klamstvá"
15 | 04 | 2019 I tasr

Čína v pondelok ostro skritizovala amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea za obvinenie Pekingu z predlžovania krízy vo Venezuele a ministrove výroky označila za "klamstvá". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


 Peking je hlavným veriteľom Venezuely a udržiava si vzťahy s vládou prezidenta Nicolása Madura, ktorý sa teší aj podpore Ruska.

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Lu Kchang uviedol, že Pompeo "zlomyseľne očiernil" vzťahy Číny s Latinskou Amerikou a že je to práve Washington, ktorý berie tento región ako svoj "zadný dvor", teda svoje vlastné územie.

"Niektorí politici USA už určitý čas zverejňujú takéto úsudky, volia takúto formu očierňovania Číny po celom svete a všade rozdúchavajú plamene a rozosievajú spory," povedal hovorca Lu Kchang.

"Tieto slová a činy sú hodné opovrhnutia. Ale klamstvá zostanú klamstvami, aj keď ich poviete tisíckrát - stále sú to klamstvá. Pán Pompeo, prestaňte," dodal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Pompeo v piatok 12. apríla v prejave v Čile povedal, že finančné podporovanie Madurovho režimu Pekingom "pomohlo vyvolať a predĺžiť krízu vo Venezuele".

Pompeo ukončil cestu po štyroch krajinách Latinskej Ameriky v nedeľu návštevou kolumbijského mesta Cúcuta na hranici s Venezuelou, cez ktoré prichádzajú tisíce Venezuelčanov utekajúcich pred politickou a hospodárskou krízou vo svojej vlasti.

Pompeo v prejave znovu v mene USA vyzval Madura, aby odstúpil. Washington a desiatky ďalších štátov uznali za legitímneho lídra Venezuely opozičného vodcu Juana Guaidóa.