Prečo by sme mali byť vďační Julianovi Assangeovi
13 | 04 | 2019 I Robert Merva
Julian Assange sa stal absolútnym priekopníkom zverejňovania citlivých a často utajovaných informácii v novom digitálnom veku. Nikto pred ním v tak významnej miere neodhalil desivé skutočnosti o súčasnej mašinérii moci, ktoré svetu ukázali ukrutnú pravdu v jej plnej nahote.

Založením WikiLeaks v roku 2006 Assange takmer zo dňa na deň nastolil rovnováhu síl moci v digitálnej ére internetu. Týmto svojim počinom sa stal už neodvolateľne popredným vydavateľom citlivého a potenciálne aj nebezpečného obsahu, ktorý mal byť pred svetom ukrytý. Trápnosť a hanbu, ktorú týmto spôsobil najmocnejším ľuďom planéty, si získala okamžitú pozornosť celého sveta a Assangeova kariéra vydavateľa a novinára dosiahla okamžite svoje popredné miesto v svetovej žurnalistike na celé dlhé roky.

Je potrebné si pripomenúť kroky, ktorými Assange urobil svet lepším miestom a prečo mu je teraz svet z vďaky za jeho konanie dlžníkom.

V roku 2007 WikiLeaks uverejnili e-maily, ktoré odhalili príručky pre kontroverzné americké väzenské centrum v zálive Guantanamo na Kube. Camp Delta, ako sa nazýva toto väzenie bolo v tom čase konečnou destináciou pre zajtacov v boji proti terorizmu.

Rok na to WikiLeaks odoslali e-maily zo súkromného e-mailového konta viceprezidentky USA Sarah Palinovej a ukázali tak trápnu slabinu amerických politikov v digitálnom veku.

V apríli 2010 WikiLeaks zverejnili videozábery amerických vojenských síl, ktoré odhalili vraždu 18 civilistov útočným vrtuľníkom Apache v Iraku. Zverejnené video, ktoré zhliadli milióny ľudí po celom svete, odhaľovalo bezprecedentné a  neslýchane brutálne konanie amerických vojakov. Bezcennosť ľudského života v ich ponímaní šokovalo celý svet.

https://www.youtube.com/embed/5rXPrfnU3G0

V júli 2010 WikiLeaks vydali viac ako 90 000 utajovaných dokumentov a diplomatických zväzkov týkajúcich sa vojny v Afganistane. V októbri 2010 zas zverejnili množstvo utajovaných dokumentov z vojny v Iraku. Tento počin bol podľa BBC označený americkým ministerstvom obrany ako "najväčší únik utajovaných dokumentov v histórii". WikiLeaks však do toho pritvrdila ešte v novembri toho istého roku publikovaním diplomatických zväzkov od amerických ambasád po celom svete. Tie odhalili ľudstvu úbohosť americkej administratívy a ich trápne hodnotenia najvýznamnejších politických elít tejto planéty.

V apríli 2011 boli zas uverejnené tajné americké vojenské dokumenty, ktoré podrobne popisujú brutálne správanie a nedôstojné zaobchádzanie so zadržanými osobami v zálive Guantanamo. Po tomto škandále nasledovala takmer gigantická zložka uniknutých amerických diplomatických zväzkov (cca 250 miliónov).

Počas tejto série výnimočných únikov tajných dokumentov, prežívala americká administratíva globálnu hanbu a Assange na dôvažok ešte pozval celé globálne publikum za oponou medzinárodnej diplomacie a vojenských operácií, aby odhalil skryté pravdy americkej moci spôsobom, ktorý mohol navždy zmeniť mocenskú štruktúru celého sveta.

Svojim spravodajstvom poskytol platformu širokému spektru analytikov, ako napr. Chelsea Manning, aby mohli odhaliť potenciálne vojnové zločiny a zločiny páchané americkou armádou.

Assange a WikiLeaks taktiež pomohli svojim kolegom informátorom, ako bol Edward Snowden nabrať odvahu a konať v záujme ľudstva. Pomáhal im tiež hľadať útočisko pred dravým prenasledovaním amerických orgánov a poskytoval im pomoc za to, že riskovali všetko v snahe odhaliť pravdu. V snahe odkryť aspoň niektoré z najhorších programov hromadného sledovania, aké svet kedy poznal.

Pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016 WikiLeaks zverejnili takmer 20 000 e-mailov Demokratickej strany, ktoré odhalili manipulovanie s preferenciami v prospech vtedajšej kandidátky Hillary Clintonovej nad jej konkurentkou Bernie Sandersovou  v primárkach. Assange sa vtedy charakterne priznal reportérovi CNN Andersonovi Cooperovi, že vydanie bolo skutočne načasované tak, aby sa zhodovalo s Demokratickým národným konventom.

V októbri toho istého roku WikiLeaks začali publikovať e-maily od manažéra kampane Billa Clintona, Johna Podestu, ktoré úplne obnažili vnútorné fungovanie politického mechanizmu tohto demokratického kandidáta. Tieto e-maily v sebe zahŕňali výňatky z Clintonových prejavov na Wall Street, politicky motivované platby pre Clintonovu nadáciu, úvahy o spolupráci so spoluzakladateľom spoločnosti Microsoft Billom Gatesom s manželkou, ktorá tajne túžila zasiahnuť v Sýrii. Rovnako sa v týchto e-mailoch objavili aj jej úmysly vyzbrojovania Číny batériami protiraketovej obrany, aby ich neohrozovali jadrové ambície Severnej Kórey.

Po Assangeovom zatknutí 11. apríla 2019 ráno v Londýne zostáva jeho budúcnosť nejasná. Pravdepodobne monetálne čelí vydaniu do USA, ktoré sa už netaja, že Assange bude čeliť obvineniu z vlastizrady na americkom federálnom súde. Bývalá Assangeova spolupracovníčka, Chelsea Manningová bola uväznená už v roku 2013 za to, že odmietla spolupracovať so súdom v súvislosti s týmto prípadom.

Zdá sa, že Assangeova bitka ešte len začína. Môžeme len dúfať, že v tomto boji neostane sám ale medzinárodné kontaty, ktoré svojou odvahou pomohol vytvoriť, mu nepochybne poskytnú účinnú pomoc. Každopádne však aj naďalej ostáva na piedestále v panteóne dejinných bojovníkov za pravdu.

Julian Assange je skutočným priekopníkom v oblasti digitálnych technológií a svojimi odvážnymi činmi ukázal cestu mnohým ľuďom, ktorí nasledujú jeho kroky a odhaľujú nespravodlivé zločiny moci. Či už ide o jednotlivých politických predstaviteľov alebo celé vojenské jednotky, ktoré sa dopúšťajú porušovania zákonov, noriem a všeobecne platného práva.

Assange svojou odvahou a vzdorom ukázal, čo môže byť účinný nástroj digitálnych technológií tejto éry a ako ľahko sa rovnováha síl dokáže v 21. storočí vyvážiť tými, ktorí sú dostatočne odvážni.

Nanešťastie svojim príbehom tiež poukazuje aj na neblahé následky tohto svojho odvážneho konania. Postaviť sa sám tvárou v tvár súčasnej politickej mašinérii a globálnej veľmoci na poli medzinárodnej politickej opozície, nemusí skončiť happy endom. Od nás si však vyslúžil obrovský rešpekt a neskonalú úctu za toto svoje konanie.

Týmto svojim sumárnym analytickým kompilátom o Julianovi Assangeovi chcem prejaviť absolútnu podporu jeho dielu a ideálom slobody.

Zdroje: WikiLeaks, Wikipedia a spravodajské portály internetu