Michael Harms: O Rusku musíme uvažovať nad rámec sankcií!
13 | 04 | 2019 I Michael Harms
Zatiaľ čo ruské sankcie sú vo svojom piatom roku, Východoeurópska asociácia nemeckých podnikov chce zdynamizovať vzťahy medzi EÚ a Ruskom. Predseda asociácie Michael Harms, chce dosiahnuť pokrok v tejto oblasti aj napriek napätým vzťahom. Opiera sa pritom aj o názor nemeckého ministra zahraničných veci Heiko Maasa, ktorý vyzýva na novú európsku “Východnú politiku” (preklad redakcie “Ostpolitik”). Podľa tejto politiky nejde len o zdynamizovanie obchodných vzťahov s Ruskom, ale ide v nej najmä o celú Eurázijskú úniu (EAWU) v ktorej hrá Rusko kľúčovú úlohu.

Harms chce upozorniť všetky národné parlamenty Európskej únie a výkonnú moc  v týchto krjinách na to, že s Ruskom nás viac spája ako rozdeľuje. “Chceme ukázať, že Rusko je pre nás strategický partner s ktorým máme veľa pozitívnych skúseností. S našim "novým programom" chceme všetkých povzbudiť, aby nevideli v Rusku iba politické problémy a sankcie.” dodáva Harms.

“Washingtonom zavedené protiruské sankcie považujeme za zásadné porušenie noriem medzinárodného práva.” Tieto sú podľa Harmsa nezmyselné a majú exteritoriálny dopad najmä na európske spoločnosti, ktoré spolupracujú s ruskými firmami. “Sankcie USA, ktoré boli zavedené alebo pripravené od apríla 2018, už nemajú presný politický cieľ. Nie je jasné, čo musí Rusko urobiť, aby prestalo byť trestané,” podčiarkuje Harms.

Rusko žije s uvalenými sankciami už päť rokov. Aké výsledky priniesli tieto represívne opatrenia? Aký mali vplyv a ako sa s nimi musia vysporiadať podnikatelia? O týchto otázkach budú hovoriť analytici a zástupcovia dotknutých podnikov pod hlavičkou Vydavateľstva zahraničného obchodu OWC 18. apríla na pracovnom obede s názvom OstContact v Moskve.