Vodcov prodemokratických protestov v Hongkongu uznali za vinných
09 | 04 | 2019 I TASR

Deviatich vodcov prodemokratických protestov v Hongkongu z roku 2014, takzvanej dáždnikovej revolúcie alebo hnutia Occupy Central, uznal hongkonský súd v utorok za vinných z narušenia verejného poriadku. Informovali o tom v utorok agentúry DPA a AP.


Medzi usvedčených aktivistov patria aj traja zakladatelia protestného hnutia Occupy Central: univerzitní profesori Benny Taj Jao-tching a Čchen Ťien-min a protestantský pastor Ču Jao-ming. Súd uznal za vinných aj dvoch súčasných zákonodarcov, jedného bývalého poslanca, dvoch študentských lídrov a jedného politického aktivistu.

Na Najvyššom súde sú mimoriadne bezpečnostné opatrenia
V sídle Najvyššieho súdu SR v budove Ministerstva spravodlivosti SR na bratislavskom Župnom námestí sú od utorka rána mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Čítať ďalej
09 | 04 | 2019 | TASR


Podľa spravodajskej stanice BBC im všetkým za ich úlohu v prodemokratických protestoch hrozí až sedemročný trest odňatia slobody. Pred budovou súdu sa zhromaždil dav ich podporovateľov, viacerí držali žlté dáždniky.

Protesty v roku 2014 trvali 79 dní a konali sa na znak nesúhlasu so zámerom čínskeho vedenia zasiahnuť do volebného systému Honkongu, ktorý ma štatút poloautonómneho územia. Hnutie - nazvané "dáždnikové" podľa typickej rekvizity svojich účastníkov - bolo pre čínsku komunistickú vládu najväčšou výzvou od roku 1997, keď Hongkong prešiel spod britskej pod čínsku správu.