MIMORIADNA SPRÁVA: Irán označil USA za krajinu podporujúcu terorizmus
08 | 04 | 2019 I Roman Suchý/TASR

 Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada vyhlásila v pondelok Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) "za teroristickú organizáciu". Spojené štáty zároveň označila za krajinu podporujúcu terorizmus, informovala agentúra AFP.


Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada, ktorá je najvyšším orgánom krajiny rozhodujúcim o bezpečnostných otázkach, takýmto krokom reagovala na a predchádzajúce vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého USA zaradili elitné iránske Revolučné gardy na svoj zoznam "zahraničných teroristických organizácií".

"Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada označila americké ozbrojené sily (spadajúce pod velenie CENTCOM) za teroristickú organizáciu," zaznelo v pondelok podľa agentúry Reuters v iránskej štátnej televízii.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf ešte pred rozhodnutím rady vyzval na zaradenie CENTCOM-u na iránsky zoznam teroristických organizácií. Výzvu adresoval formou listu iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu.

Pod Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) spadajú jednotky USA rozmiestnené v oblasti Blízkeho východu, Egypta a Afganistanu.

Predstavitelia americkej administratívy uviedli, že vyhlásenie Revolučných gárd za teroristickú organizáciu má prehĺbiť zahraničnopolitickú izoláciu Iránu. USA podľa nich nebudú tolerovať Teheránu pokračujúcu podporu povstaleckých skupín, ktoré podkopávajú stabilitu v oblasti Blízkeho východu.

Irán už v sobotu avizoval, že v prípade vyhlásenia jeho elitných gárd za teroristickú organizáciu sa môže uchýliť k odvetnému kroku. Teherán pohrozil, že na svoj zoznam teroristických skupín recipročne zaradí americkú armádu.