Treba zabrániť koalícii Smeru, Harabina a fašistov, vyhlásil Kiska, prezentujúc zámery svojej novej strany
04 | 04 | 2019 I Roman Suchý
Andrej Kiska to prezradil v rozhovore, ktorý poskytol denníku SME. „Cítiť tu chuť niečo spraviť, krajinu potrebujeme zmeniť, potrebujeme prevziať moc, potrebujeme to vytrhnúť z rúk Smeru. Ideme do toho,“ povedal končiaci prezident.

Kiska o svojej strane hovoril ako o „centristickej strane, ktorá zabojuje za ľudí“, bude mať veľkú členskú základňu a demokratické štruktúry. Financovať ju chce v prvej fáze sám.

Kiska v rozhovore viackrát povedal, že ďalšie detaily, mená či názov strany prezradí až po skončení svojho mandátu, teda 17. júna.

Niektoré veci však prezradil. „Áno, vediem intenzívne rokovania, napríklad aj s pani Radičovou,“povedal pre SME. Bývalá premiérka rozhovory potvrdila už v pondelok, odmietla však, že by sa chystala kandidovať vo voľbách.

„To, že komunikujem s pánom Kiskom, je pravda. Pán Kiska plne rešpektuje moje rozhodnutie nevstúpiť do aktívnej politiky a rozhovory, diskusia a spolupráca sú v oblasti, kde môžem poskytnúť istú vedomosť, expertízu – teda mám na mysli program,“ povedala.

Kiska zároveň odmietol, že by vo svojej strane rátal s Tomášom Druckerom alebo exministrom kultúry Marekom Maďaričom. „Nemyslím si, že by niekto zvažoval, že by som vytváral stranu s niekým, kto je alebo bol v strane Smer,“ vyhlásil.

Prezident v rozhovore viackrát kritizoval Roberta Fica a jeho stranu. „Vidieť, že Smer je pripravený vytvoriť koalíciu s fašistami,“ povedal. „Harabin zakladá politickú stranu a predseda strany Smer je s Harabinom veľký kamarát. Ich povestný bozk je nám všetkým známy.“

Kiska sám do budúcna vylúčil spoluprácu s Kotlebom, Smerom a SNS. „To, čo dnes hovorí predseda strany Smer, je už podľa mňa nepodstatné. V dôveryhodnosti sa prepadol dokonca pod Kotlebu (…) Fica už bolo dosť,“povedal Kiska denníku SME.

Naopak, prezident ocenil spôsob komunikácie súčasného premiéra Petra Pellegriniho. Povedal, že sa mu s ním komunikuje oveľa príjemnejšie.