Fico: Smer-SD ešte neuzavrel otázku nového ministra financií
04 | 04 | 2019 I Peter Králik/TASR
Smer-SD ešte nepovedal meno nového ministra financií, ktorý nahradí Petra Kažimíra odchádzajúceho na čelo Národnej banky Slovenska. Predsedníctvo strany to musí ešte doriešiť do konca budúceho týždňa. Bude hovoriť o tom, či strana postaví nového ministra, alebo dá na ministerstvo niekoho z parlamentu. Rezort môže viesť aj premiér. Hovoril o tom predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii v parlamente.

"Sú dva procesy. Je proces ústavný a je proces politický alebo stranícky. Podľa našich predpisov, ktoré máme, o akýchkoľvek nomináciách tohto typu musí rozhodovať predsedníctvo. Čiže je tu niekoľko variantov: buď postaviť nového ministra financií, úplne nového, zobrať niekoho z Národnej rady alebo na nejaký čas bude túto prácu vykonávať premiér. O tomto bude rokovať predsedníctvo na budúci týždeň. Preto je ešte stále táto otázka otvorená," ozrejmil Fico.

Vládny Smer-SD má nominovať nového ministra za Petra Kažimíra, ktorý sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Podpredseda Smeru-SD Richard Raši nedávno hovoril, že v hre o tento post sú František Imrecze, Ladislav Kamenický aj iní.

Kažimír bol ministrom financií od roku 2012. V NBS strieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.