Pellegrini o Kiskovi: Program má od utorka do štvrtka. Neviem si predstaviť, ako to chce zvládať
03 | 04 | 2019 I Peter Králik/TASR

Predseda vlády Peter Pellegrini poznamenal, že zaregistroval vyhlásenie Andreja Kisku, že založí politickú stranu.


 

Strana, ktorú založí prezident Andrej Kiska, môže zamiešať karty na politickom trhu. V stredu to pred rokovaním vlády uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

"Neviem, s kým ju založí a aká bude tá strana. Určite to zamieša karty nielen s nami, ale s každým," povedal Sólymos s tým, že Most-Híd si verí, že bude vedieť osloviť tých voličov, ktorí ho volili aj predtým.

Podľa neho nie je na Slovensku zvyčajné, aby prezident vstupoval do straníckej politiky. "Kiska má politický potenciál, keďže bol prezidentom päť rokov. Musím však podotknúť, že funkcia prezidenta je diametrálne odlišná od toho, ako keď človek vstupuje do politického ringu ako predseda nejakej strany," poznamenal Sólymos.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) poznamenal, že zaregistroval Kiskove vyhlásenie, že založí politickú stranu.

"Neviem si predstaviť, ako to pán prezident vzhľadom na svoj týždenný program, ktorý má od utorka do štvrtka a aj takým naviazaním sa na rodné mesto a rodinu, chce zvládať. Neviem, či si uvedomuje, že byť predsedom strany a nedajbože ešte aj premiérom je absolútna zmena života. Toto si musí pán prezident vo vnútri vysvetliť," povedal Pellegrini s tým, že podľa neho ide o dva odlišné svety, na aké bol Kiska doteraz zvyknutý. Podotkol, že nikomu však nebráni, aby si svoje sny a túžby plnil.

Kiska v stredu vo videu na sociálnej sieti oznámil, že založí politickú stranu. "Slovensko chce zmenu. Tieto voľby sme vyhrali. Teraz musíme vyhrať parlamentné voľby. Preto založím politickú stranu. Chcem spojiť slušných a ochotných ľudí a zmeniť našu krajinu k lepšiemu," uviedol.

Ako dodal, prezident musí byť nadstranícky. Všetky ďalšie informácie preto predstaví až po skončení svojho mandátu 17. júna 2019.