Koalícia si navolila na Ústavný súd čisto svojich kandidátov, vyhlásil I. Matovič
03 | 04 | 2019 I Peter Králik/TASR

Koalícia si vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov navolila čisto svojich kandidátov. Vyhlásil to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič po zverejnení výsledkov hlasovania.


 "Budú robiť všetko pre to, aby si zabetónovali beztrestnosť na ÚS. Teraz tá dohoda pôjde ešte rýchlejšie," povedal na margo koaličných dohôd. Poslanci OĽaNO zároveň tvrdia, že zlyhali tí, ktorí presadzovali tajnú voľbu. Ján Budaj (OĽaNO) označil výsledok volieb za valcovanie koalície.

Alojz Baránik (SaS) zverejnil mená kandidátov na ústavných sudcov, ktorých odporučil voliť aj svojim kolegom z poslaneckého klubu. Sú to Katarína Čechová, Ivan Fiačan, Eva Kováčechová, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl a Martin Vernarský. Ich zverejnením chcel relativizovať tajnosť voľby.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) je voľba kandidátov na ústavných sudcov najdôležitejšou, akej sa kedy môže dopustiť zákonodarný zbor. Ústavný súd (ÚS) označila za pilier právneho štátu. "Tento pilier právneho štátu je snahou a vinou súčasnej koalície nefunkčný. Zdá sa, že takýto stav im vyhovuje," povedala Nicholsonová.

O kandidátoch rozhodli poslanci v stredu v tajnom hlasovaní. Zvolení sú Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban. Na Ústavnom súde SR sú momentálne iba štyria sudcovia z 13. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deviatich nových ústavných sudcov.

Keďže v stredu nezvolili potrebný počet kandidátov, vo štvrtok (4. 4.) podvečer sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.