Boje proti Islamskému štátu v Sýrii sa presunuli do jaskýň
02 | 04 | 2019 I tasr

Na východe Sýrie pokračujú boje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). V utorok o tom informoval Mustafá Balí, hovorca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré majú podporu Spojených štátov. Jeho slová zazneli desať dní po oznámení porážky kalifátu IS.


Balí uviedol, že bojovníci SDF bojujú proti skupinám militantov IS, ktorí sa schovávajú v jaskyniach v dedine Bághúz a okolí.

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, Američanmi vedená koalícia stále podniká letecké útoky na pozície militantov IS. Podľa SOHR sa v jaskyniach na východnom brehu rieky Eufrat ukrývajú velitelia IS a ďalší militanti, ktorí tam zadržiavajú zajatcov. Títo militanti IS sa nechcú vzdať, dodalo SOHR.

Americký prezident Donald Trump deklaroval 23. marca koniec kalifátu, ktorý vyhlásil v roku 2014 IS na dobytých územiach Iraku a Sýrie. Trump tak urobil po tom, ako SDF definitívne dobyli poslednú baštu IS, ktorou bola dedina Bághúz na východe Sýrie.

"Mám to potešenie oznámiť, že Spojené štáty spoločne so svojimi partnermi... oslobodili všetky územia v Sýrii a Iraku, ktoré kontroloval IS, teda 100 percent (územia) 'kalifátu'," uviedol prezident vo vyhlásení, z ktorého citoval americký spravodajský server The Hill.

Džihádisti z IS stratili podľa Trumpa už všetku moc a prestíž, hoci z času načas o nich ešte môže byť počuť. "Sú lúzeri a vždy aj lúzermi zostanú," uvádza sa vo vyhlásení šéfa Bieleho domu.

Zároveň však zdôraznil, že Spojené štáty neprestanú byť "ostražité" a budú spoločne s partnermi pokračovať v boji proti IS, kdekoľvek bude operovať, až do konečnej porážky radikálnych islamských teroristov.

Dedina Bághúz, ležiaca vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur neďaleko hraníc s Irakom, bola v posledných týždňoch dejiskom kľúčovej bitky medzi militantmi IS a oddielmi SDF. Do Bághúzu sa uchýlili stovky najodhodlanejších džihádistov. Útočiace pozemné jednotky SDF letecky podporovala aj Spojenými štátmi vedená medzinárodná koalícia.