Keď si Vadalovci kúpili šéfa našej tajnej služby a ten o nich topil všetky informácie, tvrdí talianska televízia
31 | 03 | 2019 I Aneta Leitmanová
V čase, keď bola Mária Troškova asistentkou poslanca za Smer Viliama Jasaňa a následne hlavnou štátnou radkyňou u niekdajšieho premiéra Roberta Fica (Smer) zachytila talianska polícia vyše štyristo telefonátov medzi ňou a Antoninom Vadalom. Informuje denník SME.

Okrem telefonátov s Troškovou podľa talianskych vyšetrovateľov Vadala agentovi talianskej polície v utajení tvrdil, že bol v čulom kontakte aj s vysokopostavenými ľuďmi na Slovensku.

sobotných správach talianskej verejnoprávnej televízie RAI to uviedla talianska investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzola. Vychádzala z vyšetrovania benátskej prokuratúry. Jej slová potvrdil aj prokurátor z Benátok Bruno Cherchi.

 



Taliani Vadalu na Slovensku sledovali od roku 2014 do roku 2018. Vadala na Slovensku dlhé roky podnikal, svoj posledný text o ňom napísal zavraždený novinár Ján Kuciak. Následne Vadalu zatkla slovenská polícia a dnes je väzobne stíhaný v Taliansku pre drogovú trestnú činnosť.

Slovenské telefónne číslo Vadalu odpočúvala talianska polícia od 12. októbra 2014 do 22. decembra 2015. Počas tohto obdobia talianski vyšetrovatelia odpočuli 452 telefonátov medzi Vadalom a Troškovou.

Na začiatku tohto obdobia bola bývalá modelka asistentkou Jasaňa v parlamente. Stala sa ňou podľa centrálneho registra zmlúv 12. februára 2014.

Od 1. marca 2015 nastúpila podľa informácií Hospodárskych novín na Úrad vlády, kde robila Ficovi asistentku.

Mazzola v reportáži neuvádza, o čom sa rozprávali v telefonátoch.


Kontakty medzi Vadalom a slovenskými politickými predstaviteľmi podľa vyšetrovateľov vyplývajú z komunikácie medzi Vadalom a policajným agentom v utajení, ktorý mal číslo 8067. V reportáži je zobrazený prepis komunikácie medzi Vadalom a agentom.

Vadala mu podľa policajného vyšetrovania vraj povedal, že do kúpy miest v slovenskej štátnej správe na polícii, colnici a v Slovenskej informačnej službe investoval milión eur. Znamená to podľa vysvetlenia talianskej investigatívnej novinárky, že si kúpil konkrétnych ľudí v týchto sférach tajnej služby, aby pracovali preňho.

Pred talianskym policajným agentom v utajení hovoril podľa vyšetrovateľov o výplatnej listine, na ktorej má všetkých týchto ľudí, povedala Grazia Mazzola pre SME.

Agentovi 8067 podľa Grazia Mazzoly údajne povedal, že si kúpil šéfa SIS. V roku 2014, keď Taliani túto akciu začali bol šéfom tajnej služby Ján Valko, ktorého do funkcie nominoval Robert Fico.



Doslova sa podľa investigatívnej novinárky vo vyšetrovacom spise píše, že keď Taliani poslali Slovákom nejakú informáciu o sledovaní Vadalu, šéf našej tajnej služby mu to posunul.