Druhé kolo prezidentských volieb
30 | 03 | 2019 I Alexander Adamecký, TASR
Aj dnes Vám ponúkame to najdôležitejšie spravodajstvo z druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky.

19:05 - Štátna volebná komisia zatiaľ nemá informácie o mimoriadnych udalostiach

Štátna volebná komisia zatiaľ nemá informácie o mimoriadnych udalostiach v súvislosti s priebehom prezidentských volieb. Potvrdil to predseda komisie Eduard Bárány.

Podnety, ktoré komisii prichádzajú, sa snažia rozdeliť do dvoch skupín."Prvé sú tie, kde odpovede na ne sú usmernením volebných komisií, pokiaľ ide o veci, ako je preukazovanie totožnosti, voličské preukazy a niekoľko podobných opakujúcich sa otázok. Druhou skupinou sú podnety týkajúce sa údajných narušení volebného moratória, kde ich však v mnohých prípadoch musíme odstupovať iným orgánom," priblížil.

V prípade podnetov, ktoré patria štátnej komisii, sa podľa Báránya sústredia na zabezpečenie dôkazov. "To je to, čo treba urobiť hneď. Potom, najďalej, kam možno v tomto čase ísť, je vyžiadanie si stanovísk od dotknutých osôb. Ďalej sa vo volebný deň vo vybavovaní podnetov tohto typu nejde," doplnil.

To, že sa nezisťuje volebná účasť priebežne, je podľa predsedu komisie dobré."Pretože to patrí k tým údajom, ktoré by mohli rôznym spôsobom ovplyvňovať správanie sa voliča aj niečím iným, než je jeho presvedčenie a názor na kandidáta," uzavrel Bárány.
17:01 - Pozorovatelia OBSE monitorujú aj priebeh 2. kola volieb

Aj počas druhého kola volieb prezidenta SR sú na Slovensku prítomní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ich úlohou je vyhodnotiť legislatívne normy na voľbu prezidenta SR a vedenie volebnej kampane, ako aj kontrolovať tieto normy v praxi. Ako o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, po ukončení volieb vypracujú hodnotenia a odporúčania.

"Vo volebný deň viac-menej diskusie nie sú, pozorovatelia pozorujú, robia si zápisky, majú svojho tlmočníka. Na základe poznatkov, ktoré zistia, budú robiť závery, ktoré budú s nami konzultovať," uviedla Chmelová.

Pozorovatelia absolvovali diskusie na ministerstve vnútra pred prvým kolom a tiež medzi prvým a druhým kolom volieb. "Pokiaľ ide o legislatívu, túto sme si spolu odkonzultovali, mali sme spoločné stretnutia a v súčasnosti pozorujú, ako sa tento zákon u nás uplatňuje v praxi, a na základe zistenia potom pozorovatelia vypracujú správu, ktorá bude vyhodnotením jednak našej legislatívy a jednak jej uplatňovania," uzavrela riaditeľka odboru volieb.
16:28 - Čaputová: Beriem to s veľkým rešpektom, na výsledok som zvedavá

Kandidátka na prezidentku v druhom kole volieb Zuzana Čaputová vníma voľby s veľkým rešpektom a je úprimne zvedavá na ich výsledok. Vyhlásila to po tom, čo v meste Pezinok odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom.

Keďže sa pomer voličských hlasov rozdeľuje medzi dvoch kandidátov, očakáva tesnejší výsledok."Som rada, že máme za sebou kampaň, ktorá trvala v mojom prípade desať mesiacov, a ostatné je na ľuďoch, ako sa rozhodli," povedala Čaputová.

Svoju prezidentskú kampaň berie ako intenzívnu cestu, ktorá trvala dlhé mesiace. "Posledné týždne boli mimoriadne náročné. Súčasťou toho je aj únava," skonštatovala. Volebný deň strávi ešte s rodinou a večer sa presunie do Bratislavy na volebnú noc. Oproti prvému kolu to bude podľa nej väčšie stretnutie s jej tímom, podporovateľmi i dobrovoľníkmi. "Pozvali sme ľudí z celého Slovenska. Chceli sme si uctiť všetko, čo urobili pre kampaň," povedala. Ako podotkla, nepozývali primárne politikov.

Čaputová tvrdí, že každé voľby sú dôležité, a tak je to aj v prípade voľby hlavy štátu. "Je to príležitosť raz za čas vyjadriť svoj názor," vyhlásila.
14:03 - Danko odvolil s voličským preukazom

V sobotnom druhom kole prezidentských volieb už odvolil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Volil mimo svojho trvalého bydliska a využil tak možnosť voličského preukazu. Taktiež vyzýva všetkých občanov, aby využili svoje občianske právo a išli voliť.
12:17 - Pellegrini sa už teraz teší na spoluprácu s novou hlavou štátu

Premiér Peter Pellegrini sa už teraz teší na spoluprácu s novou hlavou štátu. Konštatoval to v sobotu v Banskej Bystrici po volebnom akte v Základnej škole Jána Bakossa. Svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb prišiel odovzdať spoločne so svojimi rodičmi.


"Veľmi si želám, aby sme ako Slováci a Slovenky mali dobrú hlavu štátu, s ktorou sa bude dobre spolupracovať a ktorá nás bude dobre reprezentovať navonok a bude robiť dobrú prácu aj dovnútra krajiny," reagoval predseda vlády.

Želá si, aby v druhom kole bola čo najväčšia účasť, a preto vyzýva občanov vo všetkých kútoch našej krajiny, aby využili svoje volebné právo a prišli v sobotu k urnám.

"Je dôležité, aby sme mali prezidenta, ktorý bude mať za sebou čo najväčšiu podporu obyvateľov, čo mu dá silný mandát na jeho celé päťročné funkčné obdobie," zdôraznil Pellegrini. Bol by spokojný, keby sa celoslovenská účasť priblížila aspoň k takej, aká bola v hlavnom meste pred dvomi týždňami.

Premiér bude v tento slnečný deň oddychovať, dni sú veľmi hektické, náročné na psychiku.

í"Dnes budem mať parádny program. Vrátim sa späť do blízkej obce Králiky, budem sa tešiť, že nebudem toho tak veľa robiť, možno len nejakých pár drobných jarných prác v záhrade. Chcem si naozaj vychutnať pár dní pokoja, lebo tie dni sú veľmi turbulentné. Víkend strávim vo svojom rodisku a budem veľmi očakávať výsledok, ktorý sa dozvieme večer, keď sa zatvoria volebné miestnosti," dodal.
12:12 - Gašparovič: Nový prezident bude musieť vedieť hľadať kompromisy

Nový prezident alebo prezidentka bude musieť vedieť hľadať najmä kompromisy. Uviedol to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič. Spolu s manželkou bol voliť v sobotu predpoludním v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

"Celá spoločnosť dnes žije z kompromisov, pretože ani doma v rodine nemá pravdu iba jeden. Vždy sa musia dohodnúť dvaja, preto prajem budúcemu prezidentovi alebo prezidentke, aby túto vlastnosť mal(a), a tiež, aby sa dokázal(a) priblížiť k občanom SR tak, aby chápali, že to myslí poctivo," povedal.

Ako zdôraznil, nový prezident SR bude mať veľmi ťažké funkčné obdobie, a to najmä z hľadiska zahraničnej politiky. Opatrný a rozhodný však bude musieť byť aj v domácich otázkach.
11:47 - Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť, prezident musí mať silný mandát

Prezident Andrej Kiska v sobotu odovzdal svoj voličský hlas so svojou manželkou tradične v Poprade. V rozhovore s novinármi vyzval ľudí, aby prišli voliť, pretože nová hlava štátu musí mať silný mandát.„Verím, že ľudia si nájdu čas a prídu voliť, aj keď je dnes krásny jarný deň. Čím viac voličov príde a odovzdá svoj hlas novému prezidentovi, tým silnejší mandát bude mať,“ zdôraznil Kiska.

Základnou úlohou prezidenta je podľa neho apelovať na zodpovedných, aby prinášali riešenia a ukazovali ľuďom hmatateľné výsledky. Konštatoval, že mnohí občania Slovenska volili v prvom kole extrémizmus, avšak často nie preto, že sú sami extrémisti.„Je to akýsi vzdor,“ povedal Kiska. Zároveň požiadal tých voličov, ktorých kandidáti sa nedostali do druhého kola a možno uvažujú, či vôbec ísť v druhom kole voliť, aby prišli k urnám.

Počas tohto víkendu by sa mali Slováci dozvedieť meno jeho nástupcu. Dosluhujúci prezident však nostalgiu necíti. „Určite si kladiem veľké výzvy a chcem pomôcť našej krajine. Takže pre mňa sa veľmi rýchlo otvára ďalšia kapitola môjho života. Vidíme, čo sa deje na vnútropolitickej scéne, vychádzajú stále nové a nové informácie okolo Kočnera a nový prezident alebo prezidentka nebude v jednoduchej pozícii,“ konštatoval Kiska, ktorý verí, že ľudia si v sobotu vyberú správne.

Súčasná hlava štátu má pred sebou ešte dva a pol mesiaca vo funkcii a počas tohto obdobia ho čakajú aj rozlúčkové zahraničné návštevy Poľska, Nemecka, Maďarska a Českej republiky. 
11:42 - Svoj hlas odovzdal aj exprezident R. Schuster

Odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb prišiel do volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach aj bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý svoje päťročné funkčné obdobie začal v roku 1999. Ako povedal, zvolená hlava štátu bude mať dôveru voličov a je potrebné ju rešpektovať.

„Doteraz boli sľuby a teraz začnú skutky. Potom sa ukáže, či bol taký, ako sľúbil, alebo bol lepší - menej sľuboval, viac vykonával. Realita sa ukáže, až keď nastúpi 15. júna,“ povedal s tým, že povinnosť občanov je prezidenta kritizovať a ten by ich mal počúvať.
11:11 - Šefčovič: Výsledok sa bude odvíjať od volebnej účasti

Definitívny výsledok prezidentských volieb bude závisieť od volebnej účasti na sobotňajšom druhom kole.Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič to uviedol pred médiami krátko po tom, ako spolu s rodinou odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch.

"Vyššia volebná účasť znamená aj vyššiu legitimitu zvoleného prezidenta," povedal. Verí, že v sobotu sa bude hovoriť o vysokej volebnej účasti nielen v Bratislavskom kraji, ale aj na strednom a východnom Slovensku. Podobne ako v prvom kole, aj teraz pozve svoju rodinu na slávnostný obed. Popoludnie bude chcieť využiť na prechádzku a profitovať tak z pekného jarného dňa.
10:58 - Petícia proti hazardu pokračuje aj počas druhého kola volieb

Petícia proti hazardu pokračuje aj počas druhého kola prezidentských volieb. Obyvatelia ju môžu svojím podpisom podporiť v sobotu vo všetkých krajských mestách na Slovensku.

"Petícia proti hazardu pokračuje vo všetkých krajských mestách aj v druhom kole. Zbierame v Bratislave, Prešove, Košiciach, Žiline či Trenčíne tak, ako sme zbierali v prvom kole," uviedla pre TASR Zuzana Rattajová, poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja a zároveň iniciátorka petície s názvom Nech sa hazard do Bratislavy nevráti.
10:19 - Vo Vrakuni odvolil 91-ročný Jozef Vaškeba, ktorý zachránil slovenských vojakov počas druhej svetovej vojny

V škole na Rajčianskej ulici v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa v sobotu vo voľbách prezidenta odvolil aj 91-ročný Jozef Vaškeba. V minulosti od roku 1947 pracoval v Komisii pre dislokáciu pre umiestnenie kancelárií, bol aj učiteľom. V 70. rokoch pracoval na ministerstve pôdohospodárstva bývalej ČSSR ako riaditeľ hospodárskej správy. Štyri roky pôsobil v Komisii pre pôdohospodárstvo v Moskve. Cez druhú svetovú vojnu počas SNP zachránil skupinu 40 slovenských vojakov v okrese Levoča.



10:00 - Zahraniční Slováci musia pre účasť na voľbách investovať stovky eur

Slováci žijúci a pracujúci v zahraničí musia pre účasť na prezidentských voľbách na Slovensku precestovať aj tisíce kilometrov a investovať stovky eur. Vyplýva to z ankety iniciatívy Srdcom doma na sociálnej sieti.


Iniciatíva sa pýtala zahraničných Slovákov, koľko eur sú ochotní zaplatiť za možnosť voliť v prezidentských voľbách, koľko kilometrov musia prekonať, kým dorazia do najbližšej volebnej miestnosti, či koľko hodín na cestách pre účasť na voľbách stráviť.

Iniciatíva Srdcom doma bojuje za to, aby mohli Slováci voliť aj zo zahraničia, spustila preto aj petíciu."Každý občan, ktorý má právo voliť na území Slovenska, musí mať možnosť využiť toto právo aj v prípade, že je v čase volieb mimo územia Slovenska, a to vo všetkých typoch volieb," žiada.

Premiér Peter Pellegrini počas prvého kola prezidentských volieb vyjadril podporu možnosti voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí. Pellegrini nevidí dôvod na to, aby Slováci v zahraničí nemohli voliť prezidenta, ak môžu na ambasádach voliť pri iných voľbách. Za otázku budúcnosti označil premiér elektronické voľby.
9:00 - Hlasovať prišli Slováci z Viedne, Prahy, ale i Argentíny

Spoza hraníc, ale i iného kontinentu prišli Slováci pôsobiaci v zahraničí, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb. Zhodujú sa, že najdôležitejšie je aktívne prejaviť svoj názor a využiť možnosť participovať svojím hlasom na výsledku volieb.


Jakub, ktorý žil vyše dva roky v Argentíne a zmenil letenku, aby stihol druhé kolo volieb, tvrdí, že pokiaľ je možnosť zúčastniť sa na voľbách, je potrebné ju využiť. „V nich rozhodujeme my, je to v našich rukách, aký bude výsledok," odôvodnil svoju motiváciu precestovať tisícky kilometrov a dať hlas jednému z kandidátov.
7:00 - Slováci si v druhom kole volieb volia prezidenta SR

Slováci si v druhom kole volia prezidenta. Volebné miestnosti v 5940 okrskoch sú otvorené od 7.00 do 22.00 hodiny. Ľudia si prezidenta vyberú z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Voliť môže viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Voľby stoja viac ako 12,7 milióna eur. Prezidenta SR si voliči vyberajú na funkčné obdobie piatich rokov.


Hlas preferovanému kandidátovi odovzdajú voliči tým, že zakrúžkujú jeho poradové číslo na listine. Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska. Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Volič, ktorý nemôže zo závažných, najmä zdravotných, dôvodov prísť voliť prezidenta SR do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú volebnú schránku. Žiadať možno obec, v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu. Volebný zákon myslí aj na ľudí, ktorí pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nevedia čítať alebo písať, nemôžu upraviť hlasovací lístok sami. Umožňuje im, aby to za nich urobila iná osoba, ale nesmie to byť člen okrskovej volebnej komisie.

Počas volebného dňa plynie moratórium. Až do skončenia hlasovania je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech. Pre voličov je spustená aj infolinka ministerstva vnútra. Na čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 môžu občania volať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. Linky sú určené verejnosti a občanom na nich odpovedajú na otázky týkajúce sa volieb. Výsledky volieb sa budú zverejňovať na stránke www.volbysr.sk.

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát v čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jeho nástupca.