Paška (SNS): "Pomoc" zo strany Američanov je treba definovať, keďže tu chcú budovať muničné sklady
24 | 03 | 2019 I Peter Kralik/TASR
Poslanec NR SR a prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška v nedeľnej relácii reagoval najprv na otázku o rozhodnutí vstupu do NATO s tým, že do NATO vstúpili aj okolité štáty kvôli istej ochrane a dodal:

"Slovensko potrebovalo záštitu a garancie bezpečnosti vrátane budúceho rozvoja. Očakávania sa naplnili, eliminovalo sa napätie s Maďarskom a zlepšili sa kontakty s inými štátmi, vybudovala sa V4 a bolo to správnym rozhodnutím. NATO je záruka bezpečnosti a vytvárajú sa aj ďalšie projekty ako PESCO vrátane Európskej únie."

Jaroslav Paška k dohode s USA uviedol, že je potrebné jasne definovať pojem "pomoc" zo strany Američanov, keďže USA si tu chcú vybudovať muničné sklady. "Najprv sa plánuje 30 pri Kuchyni a následne ďalších 15, ďalej sklady pohonných hmôt a v poslednom rade chcú predĺžiť letiskové plochy pre ťažké lietadlá Herkules, presne tak ako to bolo Kongresom USA schválené. Niektorí to politici to vyhlasujú za pomoc, ale takéto projekty Slovensko nepotrebuje a nie je to ani v Programovom vyhlásení vlády SR. Súčasťou ich investície je aj podmienka o pobyte ich vojsk na našom území. Je to bilaterálna pomoc a je mimo rámec NATO."

"Celá iniciatíva je vyslovene výhodná zo strany USA, aby ich vojaci tu mali iné postavenie, osobitnú ochranu, štatút aj jurisdikciu," povedal podpredseda SNS Paška s tým, že Ministerstvo zahraničných vecí to malo buď odmietnuť alebo dať na koaličnú radu, na toto by mala byť široká politická zhoda.

"Sú tu predsa prekročené rámce, o čom potom Ministerstvo zahraničných vecí vôbec rokuje? Podmienka postavenia USA na Slovensku je postavená nad Ústavu SR. Prečo by mali mať výnimočné postavenie? Necítime potrebu budovať také zariadenia. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR malo zmluvu vrátiť s tým, že na také rokovanie nemá mandát. Postavenie amerických vojakov je už cez čiaru, je to spôchybnenie SR suverenity. Zmluva o pomoci USA má desaťročnú výpovednú lehotu. Zmluva s americkou stranou je vazalská zmluva, USA vojaci tu budú môcť pôsobiť v inom režime, nie tak ako naši v USA. Je to nevyvážené a je tu aj kolízia s bezpečnostným projektom EÚ, ktorý budujeme. Napríklad, Estónsko hovorí o tom, že ľutuje zmluvu, ktorú s USA podpísalo," vysvetlil poslanec a podpredseda SNS.

Ministerstvo obrany SR hneď ako dostalo text o dohode s USA informovalo, že na tomto rokovaní nebude participovať a ani pokračovať. Nemá ani povinnosť o tomto rokovať, keďže je to v rozpore. "USA aj samostatne postupujú v Sýrii či Iraku... Pýtame sa, že ak budú chcieť bombardovať napr. z Malaciek Sýriu, tak to bude na základe bilaterálnych zmlúv," dodal na záver poslanec SNS Jaroslav Paška