Bývalý kresťanský politik Mikloško napísal prečo bude voliť Šefčoviča, ten mu ďakuje
24 | 03 | 2019 I Aneta Leitmanová

Jozef Mikloško, brat neúspešného kandidáta na prezidenta, Františka, sa po sklamaní z toho, že po prehre jeho brat otvorene neodporúčal voliť Šefčoviča, no pri Čaputovej to nechával “na svedomí” voliča, otvorene vystúpil pre český portál krestandnes.cz s tým, prečo je pre vyznávačov tradičných hodnôt kľúčové v tomto súboji vybrať si Maroša Šefčoviča. Šefčovič mu na oplátku ďakuje na sociálnej sieti.


Jozef Mikloško, bývalý aktívny konzervatívny poslanec za KDH, tvrdí, že Šefčoviča pozná osobne.

“Nie je kométou, ktorá sa tu objavila nedávno a onedlho zmizne. Svoje názory na neho nemám z médií, osobne ho poznám od r. 1990. Vždy si profesionálne plnil svoje úlohy na vysokých funkciách, aj ako viceprezident Európskej komisie v Bruseli. V minulosti sme sa stretali, najprv na Ministerstve zahraničia SR, potom pri jeho návštevách v Ríme a mojich v Bruseli.”

Mikloško sa pri prezidentskom kadidátovi dostal aj ku otázkam jeho viery, keďže ju v poslednej dobe opakovane deklaroval, hoci ho TV Markíza nachytala, ako v rýchlosti nevedel správne vymenovať desatoro.

Tvrdí, že “veriacim katolíkom” bol aj vtedy, keď bol mimo verejného záujmu médií a Slovenska. Potvrdil to podľa jeho slov aj Anton Hykish, veľvyslanec v Kanade v rokoch 1993-1997, ktorý uviedol:

„V r. 1993-4 bol mojim zástupcom v Otawe Maroš Šefčovič. Bol to čestný človek, profesionálny diplomat, on a jeho rodina boli veriaci katolíci. Vždy v nedeľu naše rodiny spolu chodili na omšu a na sväté prijímanie do kostola Notre Dame alebo Svätého Patrika.“

“Bol a je veriacim katolíkom aj so svojou rodinou. Jeho hodnotové názory zdôrazňoval v kampani, aj KBS to pochopila. Nie „manželstvu“ a adopcii párom rovnakého pohlavia, nie genderovej ideológii, nie právu ženy na rozhodnutie. Uvedomujem si, že v jeho stovkách prejavov, ktoré mu v Bruseli pripravovali iní, sa mohli objaviť aj témy, s ktorými nesúhlasil, pokračuje ďalej Jozef Mikloško. 

Na záver dodáva, že “30.3.2019 dám svoj hlas Marošovi Šefčovičovi. Je zárukou, že do svojho kolektívu pozve odborníkov nielen z jedného hniezda, ako to urobil prezident Kiska. Šefčovič bude zmenou, Čaputová ňou nebude."

Mikloškovi sa dnes poďakoval Maroš Šefčovič na sociálnej sieti:

"Veľmi pekne ďakujem Jozefovi Mikloškovi za dôveru a slová podpory. Teší ma, že mal odvahu povedať svoj názor ako veriaci a angažovaný kresťan, v tejto emóciami vybičovanej predvolebnej atmosfére. Ďakujem za peknú spomienku aj pánovi Hykischovi, nášmu spisovateľovi a veľvyslancovi, s ktorým som mal tú česť spolupracovať v diplomatických službách pre Slovensko." 

[0]=68.ARA2yot9-qKTP50dsKGjZVNSP_H7hkeBrlxrHnzXWsBaoVraP2dXaeZYSqcD3O4-CeiCwyAjfrLGFpvxJFSKyiB6hqmZDBIVT-LZj25VQIwzqbxLnULuvdr_h7F0MT0Oy3ZzQgR7ZLXvl0JNglRl9IwBtpo_rkMXlbdfpCv_rjiD8xdEz3DXs9aTm9KTBGzzMDafg0_ojWAV-BQxRdIVi1FfcBS0wEKweslWzZGaJvmS-fss2k18S_NX5CkvpQAmx7H6F974BpzVGHfOttKWsAQiEWD6C0H8W6Vdc7zGp6xqKSRHVWIgrOWXECuLwEbl1O7Lp_Q8MZ3utjw2Zw_k2zsvoQ&__tn__=-R