Armáda USA tu mala byť v Malackách už novembri. Šefčovič aj Čaputová v Lajčákovej zmluve s USA klamú
24 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič si nemyslia, že by Dohoda o obrannej spolupráci s USA mohla ohroziť suverenitu Slovenska. Vyplýva to z ich včerajších vyjadrení v dueli kandidátov na prezidenta v RTVS. Obaja dôverujú vyjadreniam Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a upozorňujú, že podobné dohody majú s Američanmi aj ďalšie krajiny.

"Ministerstvo zahraničných vecí a vláda SR v tom mali od začiatku jasno — žiadne cudzie základne, žiadne trvalé rozmiestnenie cudzích vojsk na našom území," tvrdil Šefčovič, ktorý by podľa svojich slov ako prezident od začiatku aktívne vstupoval do rokovaní. Pripomenul tiež, že dohodu by musela schváliť vláda SR aj slovenský parlament. "Pokiaľ by tam boli náznaky obmedzovania našej suverenity, nikdy by to neschválili," vyjadril sa.

Lavrov: Západ zabráni vyšetreniu zločinov bombardovania Juhoslávie
V bývalej Juhoslávii si NATO vyskúšalo vojenský experiment. Akcie NATO v Juhoslávii boli spojené so snahou Aliancie postupovať smerom k ruským hraniciam, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. NATO zaútočilo aj na civilný vlak. Udalosti... Čítať ďalej
23 | 03 | 2019 | Peter Králik


Podľa Čaputovej ide o politický súboj ministerstiev, prípadne politických strán. Je však presvedčená, že ide o tému, pri ktorej je potrebné zachovať si chladnú hlavu. Na umiestenie vojsk cudzieho štátu na slovenské územie podľa jej slov nie je dôvod a ide skôr o hľadanie dohody a transparentného vyjednania podmienok.

Z dostupných informácií má ísť o investíciu do majetku Slovenskej republiky, takže tu nevidím ohrozenie našej suverenity,“ povedala Čaputová.

Obaja kandidáti v otázke americkej "dočasnej" vojenskej prítomnosti klamú.

Pentagon v pondelok zaslal do Kongresu list so zoznamom projektov:  https://www.reed.senate.gov/…/d…/Milcon%20Wall%20Project.pdf. Ide o zoznam v celkovej hodnote 12,9 miliardy dolárov, kde je schválené a vyhradené prostriedky na financovanie, ale ešte neboli uzavreté konečné zmluvy k 31.12.2018.

Trump chce časť z týchto peňazí vo výške 3.6 miliardy dolárov https://thehill.com/…/434615-pentagon-sends-congress-list-o…odkloniť na stavbu múru na hraniciach s Mexikom, čo je jeden z jeho najdôležitejších predvolebných sľubov.

Na zozname sú aj prostriedky na vylepšenie letiska v Sliači resp. Malackách a vybudovanie skladovacích a zbrojných kapacít na Slovensku.



Pozrite si dátumy a potom je ľahko pochopiteľné, prečo boli na slovenskom Ministerstve zahraničia takí rozzúrení a nervózni. Začiatok slovenského projektu je naplánovaný už na november tohto roku!

Hlavička materiálu:



Ak získa Trump podporu pre svoj zámer zdržať, či stornovať niektoré vojenské projekty, nie je vylúčené, že medzi nimi nakoniec bude aj ten slovenský.

Komentár Petra Sokola: Indoktrinácia progresívnych liberálov, pozeráme sa na totalitu 2.0?
23 | 03 | 2019 | Peter Sokol


Vráťme sa však na Slovensko. Šefčovič a Čaputová idú v línii ministra zahraničia Lajčáka. V otázke americkej vojenskej prítomnosti na Slovensku niet medzi nimi rozdielu. A obaja zhodne v odpovediach  zavádzajú!