Rusko oznámilo odmietnutie tranzitu plynu cez Ukrajinu
22 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Ruský "Gazprom" začal oficiálne informovať krajiny, že preprava plynu cez územie Ukrajiny bude zastavená 1. januára 2020.


Povedal to šéf ukrajinskej spoločnosti "Naftogaz" Andrej Kobolev v rozhovore pre "RBC-Ukrajina", informuje lenta.ru.

Podľa neho od začiatku budúceho roka prevedie "Naftogaz" kontrolu nad ukrajinskou prepravnou sústavou plynu na nezávislého prevádzkovateľa, ktorý bude musieť podpísať zmluvu s "Gazpromom" na tranzit plynu.

"Aby bolo možné podpísať zmluvu, máme pomerne jednoduchú vyjednávaciu pozíciu: buď Gazprom zmluvu podpíše, a potom otázka zabezpečenia systému prepravy plynu automaticky zmizne z nášho záujmu, alebo, ospravedlňujem sa, ale budete to musieť kompenzovať,"uviedol.

Desaťročná zmluva medzi "Naftogazom" a "Gazpromom" o tranzite plynu končí v roku 2019. Kobolev skôr povedal, že po roku 2019 bude ukrajinský systém prepravy plynu úplne nevyužitý.

Predtým ruský minister energetiky Alexander Novak povedal, že tranzit plynu cez územie Ukrajiny je pre Moskvu nerentabilné. Podľa neho kvôli zastaranej prepravnej sieti plynu, stojí ukrajinský smer 2 až 2,5 krát viac ako iné trasy - napríklad "Jamal-Europe" alebo "Nord Stream-1".