Lídri EÚ spolu s Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom oslávili 25 rokov EHP
22 | 03 | 2019 I tasr

Druhý deň marcového summitu EÚ sa v piatok dopoludnia začal rodinnou fotografiou lídrov 27 krajín EÚ s premiérmi Nórska, Islandu a Lichtenštajnska, aby spoločne oslávili 25 rokov existencie Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).


Druhý deň summitu je venovaný diskusiám o priemyselnej politike EÚ s dôrazom na vzťahy s Čínou, ktorú v mnohých oblastiach Únia vníma ako "systémového rivala" v boji proti klimatickej zmene. V politickej rovine to budú diskusie o tom, ako účinnejšie čeliť dezinformáciám.

Predseda Európskej rady Donald Tusk pri príležitosti osláv 25. výročia vzniku EHP pripomenul doterajšie úspechy Európskeho hospodárskeho priestoru a ocenil "ducha susedskej spolupráce", ktorý panuje medzi členmi EÚ, Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom.

"Aj keď niektorí z nás sú mimo Európskej únie, máme výbornú spoluprácu," uviedla nórska premiérka Erna Solbergová po pri príchode do budovy Európskej rady.

Podľa stránky týždenníka Politico sa v rovnakom duchu vyjadrila aj islandská premiérka Katrin Jakobsdóttir. Na novinársku otázku, či má nejakú radu pre britskú premiérku Theresu Mayovú, odpovedala, že Island si veľmi cení význam európskej spolupráce, aj keď nie je členom EÚ.

"Je to niečo, o čom musí Spojené kráľovstvo premýšľať — aké sú hodnoty európskej spolupráce," uviedla. Od britskej strany podľa nej záleží aj to, či Londýn po brexite požiada o vstup do Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO).

Európsky hospodársky priestor je integračné zoskupenie Európskej únie, jej členských štátov a členských štátov Európskeho združenia voľného obchodu (okrem Švajčiarska). EHP bol založený Dohodou o Európskom hospodárskom priestore z roku 1992, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1994.