Jana TELEKI: Spor s Orbánom ukazuje, že európski ľudovci sú v hodnotovej kríze
22 | 03 | 2019 I Jana Teleki

Po skončení zasadnutia predstavenstva EĽS Viktor Orbán na poskytnutej tlačovke predniesol svoje komuniké o priebehu zasadnutia a  výsledku. Z viacerých strán sa potvrdilo, že v priebehu zasadnutia sa začal prepisovať scenár zasadnutia a z vylúčenia sa stalo pozastavenie členstva. Orbán si na tom pripisuje zásluhy s odôvodnením, že ELS nemôže existovať bez pravej strany spektra predstavované aj FIDESZom. Preto aj ľavicové krídlo strany si musí uvedomiť, že vylúčenie FIDESZu by bolo nesprávne. Orbán uviedol, že navrhli, že FIDESZ si nebude uplatňovať svoje členské práva až do rozhodnutia rady troch mudrcov, podobne ako to prebehlo v roku 2000. Písali sme, že Orbán takticky vyhral, vylúčenie FIDESZ-u z frakcie EĽS sa nekoná.


Je to však ako v rozprávke, kde koza sa najedla aj kapusta zostala celá.


Weber chce aj ospravedlnenie FIDESZu, ale aj jeho podporu vo voľbách. Čo za to?


Weber trval na ospravedlnení Maďarska, na zachovaní prítomnosti Stredoeurópskej univerzity (patriacej Sorosovi) v Budapešti a na odstránení Junckerovsko - Sorosovských bilboardov a Orbán neustúpil. Orbán trvá na svojom stanovisku, že Maďarsko si zachová svoj proti migračný postoj, nakoľko to považuje za vec suverenity a nemá dôvod sa ospravedlniť a ani odstrániť spomenuté bilboardy, pretože by to bol zásah do vnútornej politiky FIDESZu. Predseda EĽS Joseph Dau však na záver zasadnutia vyhlásil, že s pomerom hlasov 190 ku 3 pozastavilo členstvo FIDESZ -u v EĽS a teda FIDESZ nebude až do rozhodnutia hlasovať. Odôvodnil to straníckou poslušnosťou a podradenosťou, ku ktorej sa voči EĽS každá členská strana zaviazala, no FIDESZ túto lojalitu porušuje. (tu je celé vyhlásenie: https://www.epp.eu/press-releases/fidesz-membership-suspended-after-epp-political-assembly/ ). EĽS zjavne nepočítala s vlastným názorom a záujmom niektorého svojho člena a ani s konfliktom s Orbánom kvôli migračnej otázke. Objektívne vznikol ten istý výsledok, ale inak prezentovaný. O Orbánových návrhoch stránky EĽS mlčia, nenájdeme tam ani vysvetlenie k zmene programu, kde z vylúčenia FIDESZ - u sa stalo pozastavenie členstva...


Urobme si však sumár.


Bolo zvolané zasadnutie EĽS, kde FIDESZ mal byť vylúčený. Orbán oznamuje, že nebude vykonávať práva a chce vyšetrenie obvinení podľa vzoru z roku 2000 a do jeho výsledku nebude vykonávať FIDESZ členské práva, v prípade vylúčenia FIDESZu zakladá novú frakciu. EĽS mení svoj program a rozhodne o pozastavení členstva, prakticky takým procesným spôsobom ako to Orbán navrhol a rozhodne o trojčlennej rade, ktorá vydá verdikt.


Výsledok každý prezentuje a chápe inak, aj keď je takmer totožný.


Takmer. FIDESZ nebol vylúčený a nebude hlasovať ani sa zúčastňovať zasadnutí ELS až do rozhodnutia Rady. Weber tvrdí, že platia jeho podmienky, ktoré žiada od FIDESZu a EĽS odhlasovalo pozastavenie členstva FIDESZu. Orbán tvrdí, že FIDESZ naďalej bude hlasovať za EĽS vo voľbách do EP a bude podporovať takzvaného Spitzenkandidate Webera na čele strany. Ten už intenzívne pracuje na svojej podpore v každej členskej krajine. Nie je však možné od neho očakávať splnenie žiadnej požiadavky Webera, a to ani v prípade záporného rozhodnutia trojčlennej Rady.

Nastáva zvláštna situácia, keď ten istý praktický výsledok spočívajúci v procesnom obmedzení o nehlasovaní FIDESZu sa prezentuje inak vo vnútri a rozdielne pre verejnosť. Vznikajú otázky, podľa akého scenára sa dohrá spor po voľbách do Európskeho parlamentu. Na výsledok budeme musieť počkať. Weber si nezaložil práve najlepšiu pozíciu pre svoju podporu zo strany FIDESZu. Otázkou zostáva ako Orbán vyhodnotí hlasovanie o pozastavení členstva podľa volebných preferencií pred a po eurovoľbách. Je prinajmenej zvláštne, že Orbán má podporiť Webera na čele EĽS po tom, ako ten inicioval tento proces, na ktorý má Orbán z hľadiska motívu jednoznačne iný názor spočívajúci v Sorosovom vplyve v Bruseli. Na otázku Euronews o tom, či Orbán zmení svoju politiku Weber neodpovedal a odkázal to na otázku smerom k Orbánovi. Na otázku BBC, či FIDESZ oznámil vystúpenie z EĽS v prípade pozastavenia činnosti Weber neodpovedal.

EĽS je vraj spokojná s pozastavením členstva FIDESZu. Je vlastne jedno, či by FIDESZ mohol hlasovať proti väčšine vo vnútri EĽS alebo nebude hlasovať vôbec. Je iba otázkou času, kedy sa dozvieme, čo sa dohodlo a čo je naďalej podmienkou dohody alebo rozkolu EĽS a FIDESZu. To, čo dnes naplňuje EĽS s pocitom víťazstva nad FIDESZom aj keď nedosiahli jeho vylúčenie je časovaná bomba a rozbušku drží v rukách Orbán.Či ho odistí pred voľbami ako strategický volebný ťah alebo si počká na výsledok volieb a nastanú alebo nenastanú veľké zmeny vo vnútri EĽS uvidíme časom.

Potenciál sporu však ukazuje, že ľudovci stoja pred dlhou krízou a nebudú schopní väčšinovo vystupovať proti socialistom.