Lubyová chce posilniť kariérové poradenstvo na školách
20 | 03 | 2019 I TASR

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová chce prostredníctvom zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch posilniť kariérne poradenstvo na školách. Ako uviedla šéfka rezortu školstva vo videu na svojom profile na sociálnej sieti, v súčasnosti sa pedagógovia môžu venovať kariérnemu poradenstvu iba jednu hodinu týždenne.


"V dnešnej dobe mnohí rodičia a najmä študenti a žiaci nemajú dobrý prehľad o tom, aké sú možnosti zamestnať sa a aké sú ďalšie možnosti ich štúdia," uviedla Lubyová. Často sa poradenstvo v praxi podľa nej obmedzí len na rozdanie zoznamov a letákov škôl, bez analýzy daností žiakov či možností pracovného trhu. "Práve preto chceme, aby sa tejto činnosti mohli namiesto jednej hodiny týždenne venovať päť hodín. Takže znižujeme im pedagogický úväzok pri zachovaní odmeny a dávame im možnosť, aby sa oveľa hĺbkovejšie a kvalitnejšie zameriavali na  kariérové poradenstvo," poznamenala šéfka rezortu školstva.

Komentár Juraja Draxlera: O protiruskej hystérii
20 | 03 | 2019 | Juraj Draxler


Na úrovni okresov by chcela Lubyová zaviesť aj nový typ odborného zamestnanca, takzvaného kariérového poradcu. Podľa jej slov by sa mal venovať tejto činnosti profesionálne na plný úväzok. "Na úrovni každého okresu bude jeden takýto profesionálny kariérový poradca, ktorý bude orientovať študentov a rodičov, ale aj podporovať aj ostatných učiteľov, ktorí sa v rámci okresu tejto činnosti venujú. Sľubujeme si od toho oveľa lepšiu orientáciu a lepšie uplatnenie žiakov a študentov na trhu práce," uzavrela Lubyová.