Komentár Petra Králika: Emeritný biskup Bezák a jeho "dvojité agentstvo" v liberálnom tábore
20 | 03 | 2019 I Peter Králik

Bývalý arcibiskup Róbert Bezák vyčíta prezidentskému kandidátovi Marošovi Šefčovičovi jeho údajné "dvojité agentstvo" v Európskej socialistickej strane keďže o sebe vyhlasuje, aký je hlboký veriaci. Čím je potom práve Bezák, ktorý vyjadril podporu liberálnej kandidátke Zuzane Čaputovej a aktívne ju obhajuje v médiách?


Na jednej strane si myslím, že každý z nás má právo na to si vybrať koho bude voliť. Je to naše ústavné právo a akonáhle by sme tento princíp zrušili, neboli by sme na tom s politickou kultúrou o nič lepšie než v Severnej Kórei. Iná vec je, ak niekoho obviňujem z farizejstva a sám robím takmer to isté.

V rozhovore pre aktuality.sk sa Bezák vyjadril, že "témy ako partnerstvá osôb rovnakého pohlavia či možná adopcia detí týmito pármi (Čaputová) nikdy neotvorila, ale jej boli podsúvané." Nebudem sa teraz zaoberať tým, či to niekde povedala alebo nie (stačí si pustiť videá a záznamy jej vystúpení), ide skôr o to, že týmto spôsobom sa ju snaží Bezák predstaviť ako "prijateľnú" kandidátku pre časť veriacej populácie, ktorá by ju práve kvôli týmto bodom nevolila. Nie je to ale zavádzanie?

Nemôžeme vidieť do budúcnosti. Ak sa Čaputová stane prezidentkou, bude len na nej či bude tieto témy otvárať a "pretláčať" alebo nie. Môžeme ale predpokladať - napríklad tým, že sa zamyslíme nad jej politickou orientáciou, teda že až do dnes bola podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska. Na jednej strane to nie je smerodajné, ako sama povedala, chce byť prezidentkou všetkých Slovákov a aj preto tieto témy pred voľbami neotvárala. No neraz sme boli svedkami toho, že aj "charakterní" politici otočili kabát. Nie je preto prirodzené politikom neveriť všetko čo narozprávajú? To platí duplom pred voľbami počas kampane.

Prečo ale rozoberám takú triviálnu vec? Aj preto, že v rozhovore implikoval nezlučiteľnosť hodnôt komunizmu a vierovyznania. Šefčovičovi odkázal, že „byť komunistom a zároveň veriacim, to je ako guľatá kocka”.

Tento príspevok nie je o tom, koho ísť alebo neísť voliť. To by malo byť na každom z nás, tak ako aj právo vyjadriť niekomu podporu bez toho, aby sa na neho pozeralo cez stranícke, náboženské alebo iné filtre. Problémom ale je, keď niekto, ako v tomto prípade emeritný biskup Bezák, takpovediac "vodu káže, víno pije".

Aby som vás teda na záver pán emeritný biskup Bezák dobre parafrázoval:

 

Byť biskupom katolíckej cirkvi (aj keď dnes emeritným) a podporovať progresívnu liberálku je ako byť súčasne guľatou kockou a novodobým komunistom...