USA zvažujú možnosť členstva Brazílie v NATO. Moskva starostlivo preštuduje slová amerického prezidenta
19 | 03 | 2019 I Aneta Leitmanová/TASR/TASS
Spojené štáty vážne zvažujú možnosť členstva Brazílie v NATO alebo inú formu spojenectva s touto krajinou. Americký prezident Donald Trump to povedal v utorok počas stretnutia s brazílskym prezidentom Jairom Bolsonarom v Bielom dome. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Na úvod svojho prvého stretnutia si obaja prezidenti vymenili futbalové dresy svojich národných tímov.

"Brazília a Spojené štáty si nikdy neboli bližšie," povedal Trump Bolsonarovi, sediac vedľa neho v Oválnej pracovni. "Budeme veľmi, veľmi vážne zvažovať, či pôjde o NATO alebo inú alianciu," uviedol Trump novinárom na margo spojenectva s touto juhoamerickou krajinou.

Trump svojmu brazílskemu partnerovi zároveň prejavil uznanie, keď uviedol, že "urobil veľmi pozoruhodnú prácu". Šéf Bieleho domu tiež Bolsonarovi povedal, že "viedol úžasnú politickú kampaň" a že je "poctený", že ju porovnávali s tou jeho.

Trump spresnil, že lídri budú diskutovať o obchode, nepokojoch vo Venezuele, ako aj o ďalších témach.

Brazília sa snaží o bližšie vojenské vzťahy s USA získaním štatútu významného nečlenského spojenca Severoatlantickej aliancie, ktorý umožňuje prednostný prístup k nákupu amerického vojenského vybavenia a technológie.

Trump dodal, že USA tiež podporujú snahu Brazílie o členstvo v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Moskva starostlivo preštuduje slová amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnosti vstupu Brazílie do Severoatlantickej aliancie. Uviedol novinárom v utorok námestník ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov. Informuje TASS.

"Budeme sa bližšie zaoberať Trumpovými vyhláseniami [o možnom vstupe Brazílie do NATO]," uviedol vysokopostavený diplomat, ktorý odpovedal na príslušnú otázku. ".

Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov zdôraznil, že politika aliancie pod vedením Spojených štátov vyvoláva obavy Moskvy.