Rozbitá krajina? Dnes máme 36% odovzdaných hlasov - voličov, ktorých sa druhé kolo nijak netýka
19 | 03 | 2019 I redakcia

Po prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa odohralo túto sobotu, začal súboj dvoch finálnych kandidátov o hlasy voličov, ktorí v prvom kole volili svojich favoritov no neuspeli. Čo na to hovoria práve spomínaní neúspešní kandidáti? Komu odporúčajú dať svoj hlas?


Podpredseda hnutia SME RODINA Milan Krajniak sa na sociálnej sieti vyjadril jednoznačne. "Vo volebnej miestnosti na hlasovacom lístku uvidím mená dvoch progresívcov, ktorí podporujú ďalšiu stratu suverenity Slovenskej republiky, ktorí podporujú vymazanie našej kresťanskej identity a jej preprogramovanie na ideologický asfalt, a ktorí tolerujú šikanovanie každého človeka s inými civilizačnými hodnotami, aké presadzujú oni."

"Obaja sú ideologicky červeno-zelení, jedna sa snaží svoje farby zoslabiť, druhý narýchlo premaľovať. Ako konzervatívec to “nezožeriem” ani jednému z nich. Takže 30. marca chytím za plentou pero a preškrtnem oboch kandidátov. Vážim si svoje volebné právo, a preto pridem vyjadriť svoj názor."

Šéf Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba sa pre TASR vyjadril nasledovne:

"Podľa môjho názoru medzi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom nie je nejaký výrazný hodnotový rozdiel, preto neviem s čistým svedomím odporučiť žiadneho z nich. Jediné, v čom je možno pán Šefčovič trochu zvýhodnený, je to, že si neviem dosť dobre predstaviť, ako bude pani Čaputová napĺňať úlohu hlavného veliteľa ozbrojených síl," citovala Kotlebu tlačová agentúra. "To je naozaj dosť netradičná úloha pre ženu a ešte k tomu, povedal by som, politicky neskúsenú. V tejto chvíli naozaj neviem povedať, či vôbec budeme dávať nejaké odporúčanie k voľbám," dodal.

Čaputová a Šefčovič nie sú kandidátmi zmeny, tvrdia Hrabko a Marušiak
Hoci sa Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič prezentujú ako "kandidáti zmeny", ani jeden v skutočnosti zásadnú zmenu neponúka. V diskusii na Tablet.TV sa na tom zhodli politológ Juraj Marušiak a publicista Juraj Hrabko. Čítať ďalej
19 | 03 | 2019 | tasr


Eduard Chmelár si ešte počká, koho podporí v druhom kole.Chce sa oboch kandidátov pýtať na "kľúčové otázky"."Zuzane Čaputovej a Marošovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola úprimne blahoželám. Keďže však doteraz odpovede na kľúčové otázky, ktoré zaujímajú mojich voličov, skôr zahmlievali alebo sa im vyhýbali, v najbližších dňoch im položím niekoľko otázok, ktoré považujú moji fanúšikovia za dôležité, a podľa toho sa rozhodnem, čo budem odporúčať svojim prívržencom v druhom kole."

Naopak, Štefan Harabin už v tom má celkom jasno."Ako národne cítiaci kresťan nemám koho v druhom kole prezidentských volieb voliť. Ide o milovníkov islamizácie Slovenska a zástancov LGBT agendy, adopcií homopármi, gender ideológie a zástancov prítomnosti cudzích vojsk a vojenských základni na území SR."

A čo na to všetko hovorí analytik Ján Baránek? Denník Pravda sa ho v rozhovore pýtal, aký typ voliča volilo v prvom kole víťazných kandidátov. "Šefčoviča určite volili voliči Smeru. Pri Čaputovej to bolo prierezové, predpokladám, že ju volili najmä sympatizanti strán SaS a iných opozičných strán," hovorí.

Podľa neho si môže Šefčovič nakloniť voličov protisystémových kandidátov. "Jemu by sa hodili voliči Kotlebu a Harabina. Nepredpokladám však, že by Kotleba vyzval svojich voličov, aby volili Šefčoviča a u Harabina, neviem. Otázka je, či by to potom Šefčovičovi aj nepoškodilo u iných voličov," povedal.

Čaputová má zas šancu získať hlasy aj z konzervatívnej časti politického spektra. "Do istej miery (áno), aj vzhľadom na to, že už jeden z kandidátov, František Mikloško, sa vyjadril, že Čaputovú nepodporí. Časť jeho konzervatívnych voličov možno presvedčí, ale stále ide len o odporúčanie, nemá to silu príkazu. Voliči sa tak či tak v druhom kole volieb budú prezentovať ako jedinec," uzavrel.

Slovensko prostredníctvom masívneho marketingu vpadlo do atmosféry budovania krásnych zajtrajškov, ale uvedomuje si tu niekto príčetný aj to, že po prvom kole tu dnes máme 36% odovzdaných hlasov - voličov, ktorých sa druhé kolo nijak netýka a že spolu s nevoličmi tu máme možno 60% všetkých voličských hlasov - populácie 18+, pre ktorých nie je zápas Čaputová - Šefčovič odpoveďou na nejakú voľbu.

A tak nám len napadá, kto chce túto rozbitú spoločnosť spájať?