Putin považuje piatu generáciu stíhačky Su-57 za najlepšie vojenské lietadlo na svete
19 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že považuje najnovšiu piatu generáciu stíhačky Su-57 za najlepšie vojenské lietadlo na svete. Informuje agentúra TASS.

„Toto je dnes najlepšie lietadlo, najlepšie lietadlo na svete,“povedal Putin na stretnutí s víťazmi súťaže ruských lídrov. Toto je najlepšie lietadlo na svete "všetkými jeho prevádzkovými vlastnosťami a výzbrojou," dodal ruský líder.

"Žiadne lietadlo nemôže lietať rovnako ako naše lietadlo," zdôraznil šéf ruského štátu.

Su-57 je piata generácia multifunkčného bojovníka navrhnutý tak, aby zničil všetky typy vzdušných cieľov na dlhých a krátkych vzdialenostiach a zasiahol nepriateľské pozemné a námorné ciele, prekonal svoje schopnosti protivzdušnej obrany.

Su-57 sa prvýkrát dostal na oblohu 29. januára 2010. V porovnaní s jeho predchodcami kombinuje Su-57 funkcie útočného lietadla a stíhačky, zatiaľ čo použitie kompozitných materiálov a inovačných technológií bojovníkov, aerodynamická konfigurácia zabezpečuje nízku úroveň radaru a infračerveného podpisu.

Výzbroj lietadla bude zahŕňať najmä hypersonické rakety. Piata generácia stíhačky bola úspešne testovaná v bojových podmienkach v Sýrii.