Šéf čínskej diplomacie vylúčil, že by ich vláda využívala Huawei ako zadné vrátka
18 | 03 | 2019 I TASR

Európska únia si potrebuje zadefinovať svoj vzťah k Číne. Týmito slovami opísal slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák podstatu pondelňajších rokovaní šéfov diplomacií krajín EÚ s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im v Bruseli.


Lajčák pripomenul, že Rada EÚ pre zahraničné veci už po druhý raz rokovala o vzťahoch s Čínou, a spresnil, že o tejto téme budú koncom týždňa rokovať aj hlavy vlád a štátov na summite v Bruseli.

"To je v poriadku, lebo Čína je globálny hráč a EÚ si potrebuje zadefinovať svoj vzťah k Číne," skonštatoval Lajčák. Dodal, že z pohľadu Európanov sú veci, kde EÚ s Čínou dobre spolupracuje a potrebuje ju, sú však aj otázky, kde sa názory oboch strán rozchádzajú. Podľa jeho slov bolo pondelňajšie rokovanie s Wang Im konštruktívne a rozsiahle, pričom čínsky hosť bol "veľmi otvorený a konkrétny" a vôbec po prvý raz sa stalo, že bol účastníkom pracovného obedu Rady ministrov. "Ten rozhovor bol krok vpred, pokiaľ ide o naše vzťahy, a vyjasnili sme si našu európsku filozofiu," opísal rokovania Lajčák.

PRIPOMEŇME SI: Šefčovič podporoval "kultiváciu práv" pre LGBT a potichu súhlasil aj s kvótami už roky dozadu
V nedeľu oficiálne postúpil do druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky kandidát Maroš Šefčovič. To, že o sebe tvrdí, že je nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD, by sa dalo ešte prekusnúť, no jeho neustále omieľanie viery,... Čítať ďalej
18 | 03 | 2019 | Alexander Adamecký


Na otázku TASR, či Wang I loboval za záujmy čínskych firiem na európskom trhu, keď rastie nedôvera napríklad voči technologickej spoločnosti Huawei, Lajčák potvrdil, že šéf čínskej diplomacie v prvom rade zdôraznil, že ide o firmu, ktorá je na 100 percent v súkromných rukách.

"Vylúčil, že by existovali zadné vrátka, cez ktoré by čínska vláda mohla získavať dáta a údaje prostredníctvom tejto firmy," spresnil Lajčák. Dodal, že Wang I požiadal svojich partnerov, aby EÚ nemala "dvojaký štandard" a pristupovala k tejto firme tak, ako pristupuje k ostatným zahraničným firmám.