Zuzana Čaputová nechystá boj so súperom, vzdá sa straníckej funkcie
17 | 03 | 2019 I tasr

Kandidátka na prezidentku a víťazka prvého kola volieb Zuzana Čaputová sa nechystá pred druhým kolom bojovať proti svojmu súperovi Marošovi Šefčovičovi, lebo je jej to cudzie. Deklarovala to v nedeľnej diskusii televízii Markíza Na telo v odpovedi na otázku, či v boji proti svojmu súperovi vytiahne kartu Smeru-SD, ktorý Šefčoviča podporuje.


"Vymedzovať sa budem voči zlu, ako je napríklad korupcia. Predstavitelia Smeru-SD sa vyjadrujú, že je to ich kandidát tak, ako sa Progresívne Slovensko (PS) vyjadruje, že ja som ich kandidátka," povedala s tým, že v najbližších dňoch je pripravená vzdať sa podpredsedníckej stoličky v tejto strane. Členstva sa vzdá, ak vyhrá voľby.

Jej taktika pred druhým kolom je byť sama sebou, hovoriť, čo si myslí a komunikovať svoje názory tak, že iných neurazia. Čaputová nevylučuje, že v druhom kole získa aspoň časť hlasov od ľudí, ktorí v prvom kole volili Mariana Kotlebu (ĽSNS) či Štefana Harabina. "Nevylučujem, že niektorí ku mne prejdú," konštatovala Čaputová s dôvetkom, že prienik vidí napríklad v pohľade na to, kde sú v krajine problémy.

Šefčovič tvrdí, že po prvom kole zatiaľ s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom nekomunikoval, nevie preto, ako jeho výsledok hodnotí. "Určite si zavoláme a prediskutujeme to. Ale ja sa na to pozerám tak, že rastový potenciál, ktorý mám, je vysoký. Až 60 percent voličov vidí svet tak ako ja. Mám teda v druhom kole veľkú šancu," myslí si.

Aj on si myslí, že môže získať Kotlebovych a Harabinovych voličov. "S týmito pánmi máme hlboké rozdiely v množstve tém, ale to neznamená, že nemôžem ich voličom ponúknuť lepšiu alternatívu. Chcem im ponúknuť sociálny program a výkon prezidenta tak, aby na to celé Slovensko mohlo byť hrdé," avizuje.

Šefčovič sa opäť nevyhol otázkam na kauzy Smeru-SD. "Rozumiem, prečo túto otázku opakovane dostávam. Napriek tomu, že ma podporuje Smer-SD, som nezávislý kandidát na post prezidenta, ktorý chce vykonávať svoj mandát nadstranícky. V každej diskusii dostávam otázky na Fica, ale nezaznamenal som, že by pani Čaputová musela odpovedať na Richarda Sulíka (SaS) a jeho vzťah s Marianom K., na otázky okolo Igora Matoviča či šéfa PS Ivana Štefunka. Ja sa rád vyjadrím, ale mám pocit, akoby to bola jediná téma, ktorá má rozhodnúť voľby. Kandidujem ja a nie Robert Fico," vyhlásil.

Na margo kauzy Gorila povedal, že to boli obrovské privatizačné nekalé projekty, ktoré prebiehali za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. "Je to veľmi smutný príbeh, a ak by som bol prezident a dalo by sa nejako pomôcť, aby vinníci boli potrestaní, určite to urobím. Žiadna milosť bývalým politikom," dodal.