South China Morning Post: Huawei vytvoril vlastný operačný systém
17 | 03 | 2019 I Ján Paľkoš

Už predchádzajúci americký postup voči firme ZTE poslúžil ako "skúška z reality" pre čínske technologické ambície. Huawei však tvrdí, že svoj operačný systém použije len v "poľahčujúcich okolnostiach".


Huawei sa poponáhľal a vytvoril vlastný operačný systém ako pre smart telefóny, tak pre počítače. Počíta tak so situáciou, že súčasné systémy, ktoré poskytuje Google, by už nemuseli byť dostupné.

Napätie medzi firmou a americkou vládou by mohlo práve užívanie amerických systémov podkopať. Huawei sa snažil vytvoriť alternatívu voči Androidu, už dlhšiu dobu, presnejšie od roku 2012, píše South China Morning Post.

Huawei žaluje vládu USA kvôli zákazu ich produktov
Čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei žaluje vládu Spojených štátov v súvislosti s nariadením, ktoré obmedzuje vládne úrady v používaní produktov spoločnosti Huawei. Čítať ďalej
07 | 03 | 2019 | Peter Králik


Takže plán B je na stole, čo potvrdzuje aj vedenie firmy Huawei. Na druhej strane ale hovorca Huawei uvádza, že sa neočakáva, že tieto systémy budú použité a že ich firma ani nechce použiť, pretože podporuje ako Android, tak Windows, čo je pre nich primárny výber.

Stále existuje duopol medzi Androidom a operačným systémom Apple iOS. Aj keď boli iné pokusy, napríklad Samsung so systémom Tizen.

Lekcia ZTE je tvrdá. Keď rivalská čínska firma ZTE bola obvinená z toho, že porušila sankcie proti Iránu, potom musela zatvoriť svoju továreň v Šenzene na takmer štyri mesiace, pretože väčšina ich produktov spočíva na amerických technológiách.

Huawei zatiaľ svoje telefóny zariaďuje systémom Android, a svoje laptopy Windowsom. Huawei tiež oznámil, že bude žalovať americkú vládu, ktorá zakazuje, aby dodávala svoje zariadenie federálnym agentúram.

Huawei odkazuje USA: Nemáme z vás strach
Huawei, čínsky výrobca techniky pre mobilných operátorov, nevidí v amerických výzvach na svoj bojkot nijaké ohrozenie. „Nič sa nestane z toho, že nás chcú USA zničiť," uviedol zakladateľ koncernu Žen Čeng-fei v rozhovore pre BBC. "Svet sa k nám... Čítať ďalej
19 | 02 | 2019 | TASR