Pentagon chce kúpiť tisíce riadených rakiet proti Rusku a Číne
17 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Ministerstvo obrany USA plánuje kúpiť cez desaťtisíc riadených rakiet za účelom ich nasadenia v budúcnosti proti Rusku a Číne.


Pentagon  navrhuje zaradiť do rozpočtu na finančný rok 2020 výdavky na nákup 10 193 riadených prúdových striel triedy zem-zem. Je to o 26% viac ako v roku 2019 (8 101 kusov) a o 47% viac ako v roku 2018 (6 936 rakiet), informuje portál Task and Purpose.

Moskva na nové sankcie EÚ odpovie, oznámila ruská diplomacia
Rusko na nové sankcie Európskej únie zareaguje. Uviedlo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie bez toho, aby popísalo konkrétne opatrenia, píše agentúra Reuters. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | tasr


Nákup týchto zbraní za účelom "neutralizácie alebo potlačenia poľného delostrelectva a systémov protivzdušnej obrany nepriateľa" príde približne na 1,4 miliardy dolárov. Podľa verzie portálu tento prudký rast výdavkov na rozšírenie raketového arzenálu súvisí s "novým zameraním" Pentagonu na pozemné systémy prúdovej paľby na účely čelenia "veľkým mocnostiam", teda Rusku a Číne, po "relatívnej porážke IS  v Iraku a Sýrii.

V prehľade obranného rozpočtu na budúci finančný rok, ktorý bol zverejnený na začiatku marca, Pentagon vyhlásil, že v modernizácii armády bude mať prioritu "zvýšenie doletu a kapacity poľného delostrelectva a rozvoj kapacít prúdového delostrelectva s cieľom dosiahnutia prevahy vo všetkých sférach".